Підсумки тижня від Віктора Трегубова. Тиждень кремлівських капостей

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Дуже складно, виписуючи хроніку подій за цей тиждень, не перетворити її у матеріал, цілком присвячений Надії Савченко. Але я спробую.

Втім, почати все ж треба саме з неї.

Справа Савченко

Ще на минулих вихідних по країні прокотилися мітинги в підтримку Надії Савченко, які подекуди переросли в протести з вимогою посприяти її звільненню, а подекуди - в вандалізм проти російських диппредставництв.

Суд РФ оголосив дату винесення вироку СавченкоВинесення вироку українській льотчиці Надії Савченко, яку Росія викрала й майже два роки утримує в полоні, призначено на 21 та 22 березня.

Суд все ж таки дав Надії Савченко виступити з останнім словом. Та скористалася можливістю максимально, показавши суду і останній жест. Згодом, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров заявив, що недопуск до неї українських медиків - наслідок ось такої поганої її поведінки.

Як би там не було, в четвер Надя припинила сухе голодування. Причиною стало переданий їй через адвокатів лист Президента України Петра Порошенка, в якому він нібито особисто її про це попросив, та ще й запропонував Савченко пост міністра. Лист виявився фейком, відповідальність за який взяли на себе відомі пранкери Вован і Лексус, але сухе голодування вже було припинено.

Все це викликало у людей, яки стежать за процесом, сумніви: в українських медіа та соцмережах почали звучати припущення про те, що «справа Савченко» перетворюється в якийсь театр з політичним підґрунтям. Масла у вогонь підлили відповіді самої Савченко на питання читачів соцмереж, передані через журналіста Аркадія Бабченка, у яких вона не виключає можливості політичної кар'єри після звільнення. Є також і думка, що, хоча судовий процес і «політизувався», сама Надія не має з цим нічого спільного і просто залишається чесною сама з собою.

Проте, вирок має бути оголошений 21 березня. А до цього часу Москва відмовляється говорити з Києвом про можливу передачу Савченко, навіть у рамках обміну.

Разом з тим, справа Савченко набуло серйозного міжнародного резонансу, коли 57 депутатів Європарламенту звернулися до верховного комісара ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федерікі Могеріні з пропозицією започаткуваті так званий «список Савченко» - за аналогією з уже існуючим «списком Магнітського». Тобто, перелік з 28 російських чиновників, проти яких пропонується ввести персональні санкції аж до арешту їхніх рахунків у Європі. Очолює список президент РФ Володимир Путін. За словами першого заступника комітету Верховної Ради у закордонних справах Іванни Климпуш-Цинцадзе, список може поповнитися особами, які причетни до захоплень інших українських громадян - зокрема, Олега Сенцова і Олександра Кольченка.

Петренко пояснив, чому вимагає від РФ передачі не всіх ув'язнених українцівМіністр юстиції Павло Петренко заявив, що у справах ув'язнених українців, передачу яких вимагає відомство, вже є рішення суду, а в інших процес ще затягується.

...та інші полонені

Нагадаємо, зараз у РФ заарештовані за надуманими звинуваченнями 20 українців і кримських татар. І вони в небезпеці. Так, від російських правозахисників надходять відомості, що Олег Сенцов був етапований з Челябінська у невідомому напрямку. На цьому тижні Україна направила до Мін'юсту РФ пропозицію передати Сенцова і ще трьох українських громадян в обмін на низку російських громадян. Фактично, обмін чи то військовополоненими, то то заручниками через цивільні інституції. Мін'юст РФ пообіцяв відповісти протягом тридцяти днів.

Порошенко в Туреччині

Тим часом Президент України відбув з візитом до Туреччини. Основними предметами переговорів з турецьким керівництвом були енергетичне і військово-промислове співробітництво. До кінця 2016 року планується підписання угоди про вільну торгівлю. А у якості приємного бонусу Порошенко «забрав» у союзника п'ять військових госпіталів. Їх до України привезе фрегат «Гетьман Сагайдачний».

ЗВТ між Україною та Туреччиною діятиме вже цього рокуПрезидент України Порошенко та президент Туреччини Ердоган наголошують на якомога швидшому підписанні угоди про ЗВТ між країнами.

Під час візиту Президент також поспілкувався з Вселенським патріархом Варфоломієм. На зустрічі прозвучала цікава заява: владика Варфоломій прямо назвав Вселенський патріархат «Церквою-матір'ю українських православних». Фактично, це прямий натяк на те, що Константинопольський престол як і раніше вважає Україну своєю канонічною територією, оскаржуючи її перехід під омофор Московського патріархату в XVII столітті.

Зауважимо, що до Туреччині Порошенко поїхав не сам, а з лідерами кримських татар - Мустафою Джемілєвим і Рефатом Чубаровим. Під час зустрічі зі спікером Великих національних зборів Туреччини Ісмаїлом Кархаманом, Порошенко закликав Туреччину визнати геноцидом депортацію кримців 1944-ого року. Важливий крок, особливо якщо врахувати, що те, що робить окупаційна влада РФ у Криму, все більше схоже на етнічні чистки.

Переслідування Меджлісу

Суд у справі Меджлісу перенеслиПризначене на сьогодні, 10 березня, судове засідання за позовом про заборону Меджлісу перенесено на тиждень.

Цього тижня адміністрація окупантів, продавивши відповідне судове рішення, «віджала» будівлю Меджлісу кримськотатарського народу в Сімферополі. А «прокуратура Криму» подала позов про заборону Меджлісу як такого «за протиправну і екстремістську діяльність». Суд був призначений на 10 березня, але згодом перенесений на 17-е. Самі представники Меджлісу впевнені, що процес - суто політичний і суд за замовчуванням прийме позицію прокуратури.

Торги за прем'єрське крісло

У «БПП» готові підтримати кандидатури в прем'єри від «Самопомочі» та «НФ»Лідер «БПП» Юрій Луценко заявив, що фракція готова підтримати кандидатури на посаду прем'єр-міністра України від «Самопомочі» та «НФ».

Весь цей час у кулуарах українських установ виконавчої влади триває торг щодо нового прем'єра, нової коаліції та можливих перевиборів парламенту. Дві основні кандидатури на голову Кабміну - як і раніше, Арсеній Яценюк та Наталія Яресько. Цікаво, що у п'ятницю на роботу повернувся міністр економіки Айварас Абромавичус, якій подав у відставку. Деякі спостерігачі побачили в цьому сигнал, що чаша терезів схиляється на користь Яресько, яку Абромавичус публічно готував на прем'єрство. Втім, прес-служба Мінекономіки вже заявила, що шеф просто закінчує останні справи в очікуванні розгляду його заяви про відставку Верховною Радою.

НАБУ і Пасішник

Пасішник заявив, що не тікав з УкраїниСвою неможливість своєчасно прибути до Національного антикорупційного бюро Андрій Пасішник пояснив завантаженістю авіарейсів.

До речі, про Абромавичуса - Національне антикорупційне бюро України на цьому тижні активно працювало над справою, розпочатою за його ініціативою. Нагадаємо, міністр економіки заявляв, що на нього чинили тиск з вимогою призначити своїм заступником нинішнього виконавчого директора НАК «Нафтогаз» Андрія Пасішника - «людини Кононенка».

Не з першого разу, але Пасішника все ж вдалося викликати на допит. Будемо стежити за розвитком подій.

Обстріли Авдіївки

У зоні проведення антитерористичної операції цього тижня було неспокійно. Після численних провокацій українські військові були змушені відігнати сепаратистів від південних околиць Авдіївки. Ті відійшли, але продовжили атакувати позиції ВСУ з артилерії і мінометів. Більше того, за інформацією прес-центру штабу АТО, були відзначені спроби сепаратистів переодягати цілі підрозділи у форму ЗСУ, але з іншими розпізнавальними знаками - білими пов'язками на ногах. У штабі це пов'язують зі спробами сепаратистів імітувати порушення українцями Мінських угод. Поки незаконні збройні формування накопичують сили у районі Ясинуватої.

В цілому тиждень пройшов під знаком масштабних капостей з боку східного сусіда - і спроб здружитися проти нього з південним. Аж повіяло сімнадцятим століттям. До слова, це століття вчить нас, що запорука перемоги полягає, у першу чергу, у внутрішній єдності.

Віктор Трегубов, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: