Замість засідання суду, Савченко можуть запроторити до лікарні

Читать на русском
Голодування Надії Савченко може призвести до того, що замість засідання суду 9 березня її можуть відправити на примусове лікування до одного з медзакладів Ростова-на-Дону.
Надія СавченкоФото: ЕРА

Якщо Надію Савченко 9 березня не доставлять на заключне засідання суду, ніхто не знатиме, чи вона жива.

Про це в інтерв’ю виданню «15 минут» заявив адвокат української льотчиці Микола Полозов, передає «Слово і Діло».

«З метою безпеки федеральні закони забороняють співробітникам ФСВП (Федеральної служби виконання покарань РФ – ред.) повідомляти будь-кому про місце знаходження ув'язненого під час його етапування. Тому якщо Савченко не доставлять до суду 9 березня, це буде катастрофа. По-перше, ніхто не буде знати, жива вона, чи ні. По-друге, якщо її не доставлять до суду, ми поїдемо до слідчого ізолятора. Якщо її там не буде, треба буде піднімати глобальний шум з приводу її місця перебування. Влада буде приховувати це, і знайти Надію можна буде єдиним способом – здійснюючи тиск на Уповноваженого з прав людини в Росії Еллу Памфілову, яка може зреагувати», – заявив Полозов.

З його слів, Савченко голодує вже більше 20 днів, і стан її здоров’я зараз оцінити неможливо. «Савченко вже перебувала на звичайному голодуванні понад 20 днів – не вживала їжу, пила тільки воду. Стан її внутрішніх органів на поточний момент оцінити неможливо, тому що останнє обстеження Надії робили багато місяців тому. До того ж у слідчому ізоляторі просто немає лікарів», – розповів він, додавши, що, до того ж, Надія також оголосила сухе голодування, яке здорова людина може витримати всього тиждень.

«Ми вчора розмовляли з начальником слідчого ізолятора, він заявив, що оскільки у нього немає медичних працівників, то у разі погіршення здоров'я її просто перевезуть кудись в Ростов-на-Дону, покладуть в клініку і будуть штучно виводити з голодування, що, безумовно, є насильницьким годуванням, напуванням і т. ін.», – додав Полозов.

Нагадаємо, 3 березня Донецький міський суд Ростовської області не надав Надії Савченко можливості для останнього слова, призначивши останнє засідання на 9 березня. Після цього текст промови з’явився на офіційній сторінці льотчиці в Facebook, у ньому вона стверджує, що не подаватиме апеляцію на рішення суду.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: