Ситник: Рада сприяла НАБУ тільки на етапі створення

Читать на русском
Верховна Рада України припинила підтримувати НАБУ, щойно Бюро отримало реальні важелі впливу.
Артем Ситник

Верховна Рада припинила ухвалювати необхідні для роботи НАБУ закони після того, як Бюро отримало реальні важелі впливу.

Парламент активно підтримував НАБУ на етапі створення, коли воно було «фантастичним проектом», який можна було використовувати для залучення електорату. Таку думку висловив у інтерв'ю ZN.ua глава Національного антикорупційного бюро Артем Ситник, передає «Слово і Діло».

«Коли створення НАБУ було якимось фантастичним проектом, який можна було брати на прапор і використовувати його для залучення електорату. Зараз, коли структура оформилася та отримала реальні важелі впливу – ні. Депутати налякані. У той час як нам потрібен оперативний і жорсткий механізм швидкого усунення схем із законодавчого поля, ВР показово пробуксовує», – заявив Ситник.

Наприклад, у Раді «пробуксовують» запропоновані міністром економічного розвитку Айварасом Абромавичусом законопроекти, що стосуються приватизації держпідприємств.

«Ми розслідуємо справи щодо низки великих державних підприємств і бачимо, що величезні суми державних коштів виводяться через ці підприємства. У контексті планів подальшої приватизації – це суперактуальна тема. Тим більше, з урахуванням намірів не лише максимально вивести гроші, але ще й знизити вартість держпідприємств. А значить, ударити по іноземних інвесторах, які навряд чи будуть вкладати гроші в непрозорий ринок. Намічається такий собі «міжсобойчик» з великим дисконтом. Скажіть, будь ласка, як парламент цивілізованої країни, яка, до того ж, воює, може блокувати законопроекти, які усувають подібні ризики?» – зазначив керівник НАБУ.

Артем СитникДиректор Національного антикорупційного бюро України
Ситник обіцяє, що в НАБ буде створено підрозділ для повернення активів із закордонуСказано 3 серпня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

Імена депутатів, що лобіюють блокування цих законопроектів, Ситник обіцяє назвати. «Вони будуть названі. Ми ведемо розслідування», – заявив він, відповідаючи на питання журналіста про те, хто конкретно заважає просуванню антикорупційних норм.

Іншим напрямком, роботу в якому гальмує Верховна Рада, Ситник вважає електронне декларування доходів чиновників, закон про який парламент ухвалив з істотними змінами.

«Крім репутаційного удару, який позбавив нас найближчої перспективи безвізового режиму, ми отримали конкретний удар по боротьбі з корупцією. Не так давно був ухвалений закон, який вніс до КПК дві дуже прогресивні статті – 368-2 і 366-1, що стосуються відповідно незаконного збагачення та внесення завідомо недостовірних даних у декларацію. Блокування електронного декларування практично нівелює ст. 366 і створення Агентства із запобігання корупції, яке має затвердити форму декларації як фіксатора цього злочину», – пояснив Ситник.

Нагадаємо, вчора заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль зазначила, що Україна надто високо підняла планку боротьби з корупцією.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: