Україна занадто високо підняла планку боротьби з корупцією – Зеркаль

Читать на русском
Заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль розповіла, як фанатичне бажання боротьби з корупцією може нашкодити безвізовому режиму з ЄС.
Олена Зеркаль

Скандальний законопроект про електронне декларування досі викликає дуже багато запитань, що може стати однією з перепон на шляху до отримання Україною безвізового режиму з ЄС.

Про це в інтерв’ю «Укрінформу» заявила заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль, передає «Слово і Діло».

«Як знайти баланс між правом на приватне життя людей і необхідністю розкриття інформації про публічних осіб, оскільки тут рівновага є досить делікатною й тонкою справою? Зокрема, оприлюднення інформації щодо родичів. Особисто в мене викликає запитання, яка саме інформація про родичів має бути в публічному доступі, і чи має вона там бути. Особливо, зважаючи на ситуацію, в якій ми живемо», – заявила Зеркаль, коментуючи численну критику на адресу ухваленого Верховною Радою, але не підписаного Президентом закону про електронне декларування майна чиновників.

Ірина ГеращенкоНародний депутат України
Геращенко запевнила, що Україна отримає безвізовий режим у 2016 роціСказано 2 березня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

На думку заступника міністра, закону бракує чіткості визначень та узгодженості з чинним Кримінальним кодексом.

«Зокрема, велика хвиля суспільного обурення піднялася саме через відтермінування питання з кримінальною відповідальністю за недостовірно надану інформацію в деклараціях на один рік. При тому, що в мене як у юриста за фахом виникає природне запитання: а в чому полягає суспільна небезпека від того, що я, наприклад, не хочу вказувати в декларації якусь свою прикрасу? І що буде об'єктом цього злочину, якщо звертатися до Кримінального кодексу, і тим більше, там є стаття щодо незаконного збагачення. І таких запитань існує багато, на них спекулюють», – розповіла вона.

Як депутати та чиновники в Україні приховують свої доходиПерші оприлюднені народними депутатами України декларації про доходи продемонстрували незмінність традиції: бідні депутати та чиновники – багаті члени їхніх сімей, що змусило багатьох громадських активістів засумніватися в їх дійсності.

У різних країнах світу питання публічного доступу до подібної інформації вирішується по-різному, каже Дзеркаль. До прикладу, у Франції ступінь доступності інформації про майно залежить від посади чиновника, а в Ізраїлі – це взагалі закрита інформація, доступ до якої має лише спеціалізована агенція.

«Розумієте, у 2014 році закон, що стосується запобігання корупції, ухвалювався (в Україні – Ред.) на високій хвилі популізму. В багатьох випадках цей закон містить такі положення, яких ніде немає. Україна настільки високо підняла планку цим законом, що сьогодні перестрибнути її буде неможливо», – резюмувала заступник міністра.

Нагадаємо, вчора Ірина Геращенко пояснила, чому Єврокомісія вирішила рекомендувати Європарламенту ухвалювати рішення щодо безвізового режиму з Україною та Грузією окремо.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: