НБУ очікує на інфляцію від 9% до 15% за підсумками 2016 року

Читать на русском
Нацбанк України прогнозує споживчу інфляцію на рівні 12+/-3% за підсумками 2016 року, але експерти сумніваються в реалізації прогнозу.
Заступник глави НБУ Дмитро Сологуб

Нацбанк України прогнозує споживчу інфляцію на рівні 12+/-3% за підсумками 2016 року.

Про це заступник голови НБУ Дмитро Сологуб заявив під час круглого столу «Економічний прогноз як кредит довіри», повідомляє «Слово і Діло».

«У лютому цей консенсус-прогноз показав, що фінансові аналітики в середньому очікують споживчу інфляцію на рівні 13,4% на кінець 2016 року. Національний банк прогнозує, що вона складе 12+/-3%», – говорить Сологуб.

За його словами, щомісяця регулятор опитує фінансових аналітиків – українських і міжнародних – для оцінки ринкового консенсус-прогнозу щодо ключових макроекономічних показників для внутрішнього користування Нацбанком. Таким чином, НБУ встановив широкий інфляційний коридор, допускаючи відхилення в діапазоні від 9% до 15%.

Проте не всі економісти та експерти налаштовані так оптимістично, як керівництво Національного Банку. «Річна інфляція в кращому разі впаде до 35%», – пише на своїй сторінці в Facebook економіст і керівник проекту «Успішна країна» Андрій Блінов.

Чому падає курс гривні? Прогноз аналітикаАналітик Міжнародного центру перспективних досліджень проаналізував ситуацію з коливанням курсу валют.

Водночас Блінов зазначає, що за підсумками лютого в Україні дуже ймовірною є дефляція. «Адміністративного підвищення цін минулого місяця не було. М'ясо, деякі крупи, борщовий набір стали трохи дешевшими. Яйця – істотно», – пише економіст. «Причини вкрай неприємні в середньостроковому плані, але на кілька місяців споживач виграв», – додав він.

Як раніше повідомляло «Слово і Діло», глава НБУ Валерія Гонтарева прогнозує, що цього року дефіцит платіжного балансу України складе 3%.

Продаж валюти на міжбанківському ринку України в січні скоротився на 43% в порівнянні з груднем 2015 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: