Чому падає курс гривні? Прогноз аналітика

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Варто бути готивими до того, що курс валют коливатиметься в межах допустимого, але ні різкого падіння, ні зміцнення гривні не передбачається.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи ситуацію з коливанням курсу.

«Насправді, якоїсь кардинальної зміни ситуації не відбулося в порівняннні з тим, що було, наприклад, два тижні тому. Коливання курсу пов'язані зі світовими цінами на товари українського експорту, метали, сільськогосподарську продукцію. Наразі є загальне зниження попиту на український експорт, що зменшує приток валюти в країну. Не вистачає інвестицій. Впливає й те, що у зв'язку із соціальними витратами минулого року зараз скорочені залишки на єдиному казначейському рахунку», – пояснює аналітик.

За його словами, основні проблеми, які були в економіці, залишилися. Зміцнення гривні очікувати не варто й періодично панічні настрої в суспільстві будуть, але й вкрай різкої зміни курсу також не передбачається.

Крім того, як підкреслив економіст, ми мали отримати третій транш МВФ у вересні 2015 року, четвертий – у грудні 2015-го, а п'ятий – у березні 2016-го, але лише зараз очікуємо на третій.

«Вже двічі МВФ відкладав виплату траншу й виключати, що зараз цього не станеться, не варто. Відставка Абромавичуса та загальна криза уряду можуть вплинути на МВФ, що своєю чергою позначиться на курсі. Зараз важливо, яких заходів буде вжито щодо всіх звинувачень, і чи залишиться Абромавичус», – припускає Олександр Жолудь.

Відзначимо, що Верховна Рада має намір викликати главу НБУ Валерію Гонтареву для звіту перед нардепами вже завтра, 5 лютого.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: