Експерт: схема НБУ для відновлення банківського кредитування безнадійна

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

НБУ мислить категоріями, що шкодять як економіці, так і самому населенню.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Борис Кушнірук, аналізуючи заяву глави НБУ про те, що з середини 2016 року стане можливим відновлення банківського кредитування.

«Кредитування може початися, але грошово-кредитна політика НБУ дозволяє дати лише обмежений обсяг кредитування. Та й економічна історія не знає прикладів без того, щоб перед цим почалося зростання кредитування самої економіки. Поки такої політики в НБУ немає. Ситуація в наступному році може змінитися й обсяги кредитування зростуть, але це не покращить ситуацію. НБУ мислить неправильними категоріями», – аналізує експерт.

За його словами, можливо, в цьому є дещиця правди, але парадигма хибна. Кредитувати потрібно не підприємства, а населення на заходи енергозбереження.

«Хай би це були гроші на 12-15 років. У такому разі щомісячні платежі будуть маленькими за двох умов: низька процентна ставка та довгі терміни», – пояснює експерт.

На його думку, також потрібно, щоб був чіткий безготівковий рух коштів. За такої системи, коли гроші видаютьсяі населенню, вони проплачуються за товари й послуги, стимулюючи таким чином виробничу діяльність, і в результаті в економіці з'являються гроші.

«Така система дозволяє запустити економіку, знизити процентну ставку, збільшити обсяги кредитування», – наголошує Кушнірук.

«Схема, яку пропагує НБУ, безнадійна. В такій економіці, як у нас, є поняття монетарної інфляції та інфляції видатків. Формує зараз зростання цін переважно інфляція видатків. На неї НБУ своєю високою процентною ставкою не лише не впливає позитивно, а навпаки – провокує падіння зростання цін, тому що високі процентні ставки закладаються до видатків підприємств, що потім закладаються і в ціну товару», – роз'яснив економіст.

На його переконання, це банально, але чомусь у НБУ цього не розуміють

Раніше в НБУ нагадали, що регулятор прогнозує зростання ВВП України у 2016 році на 2,4% при інфляції на рівні 12%.

Зазначимо, що глава Національного банку України Валерія Гонтарева заявила про твердий намір перейти до інфляційного кредитування. За її словами, воно необхідне для забезпечення фінансової стабільності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: