Експерт пояснив, чому суди відмовляються розглядати клопотання прокуратур

Читать на русском
Микола Хавронюкексперт з питань корупції

Ніхто не вірить у те, що ДБР запрацює швидко.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт Центру політико-правових реформ Микола Хавронюк, аналізуючи інформацію про те, що суди не приймають клопотання у слідчих прокуратури.

«Поки що закон про ДБР лише набув чинності. ДБР створено як установу, але воно ще не функціонує як орган досудових розслідувань, тому виникла така ситуація. Зараз суди, які не приймають клопотання, чинять неправильно, але примушувати кожного суддю тлумачити закон саме так, як він виписаний, неможливо. Тому замість слідчих це мають робити прокурори», – розповідає спеціаліст.

За його словами, прокурори мають таке ж право, відповідно до КПК, як і слідчі, вносити будь-які клопотання.

Експерт: створити Держбюро розслідувань та змусити його працювати – різні речіВарто розрізняти дві юридичні події – створення Державного бюро розслідувань та початок його діяльності.

«Прокурори мають право самостійно брати до свого провадження кримінальні справи та розслідувати їх чи проводити окремі слідчі дії», – підкреслив він.

Але, як зауважив експерт, вищі суди мають дати умовну телеграму судам із роз'ясненням того, що поки ДБР не запрацює, не почне розслідувати кримінальні провадження, слідчі прокуратури продовжують виконувати цю функцію.

«Функція не може просто зникнути за один день. Таке безвідповідальне ставлення є неприпустимим», – наголосив Хавронюк.

Як розповів експерт, відповідно до чинного законодавства, якщо ДБР не відтермінують на півроку, до уваги мають братися положення КПК та закону «Про Державне бюро розслідувань».

«Зокрема, день набуття чинності та день передачі матеріалів кримінального провадження від слідчих прокуратури слідчим ДБР не збігаються. Це два різні дні. Якщо закон набуває чинності 1 березня, то матеріали кримінального провадження мають передаватися в тримісячний термін після початку здійснення ДБР функцій досудового розслідування», – проаналізував Микола Хавронюк.

Як відомо, 29 лютого Кабмін підтримав постанову про створення Державного бюро розслідувань, яке почне працювати після обрання конкурсною комісією директора.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: