Експерт про заборону критики влади: такі рішення Кабміну викличуть зворотню реакцію

Читать на русском
Гліб Канєвськийполітичний експерт

Такі заборони лише підкреслюють деградацію та низьку культуру, яка панує зараз у владних кабінетах держслужбовців.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив експерт Центру політичних студій та аналітики Гліб Канєвський, аналізуючи інформацію про те, що Кабмін вніс до постанови «Про затвердження правил етичної поведінки державних службовців» пункт, який забороняє публічно критикувати державні органи влади та посадових осіб.

«Це рішення викликане низкою інцидентів із критикою на адресу влади. Наприклад, Саакашвілі, який має свої політичні амбіції та погляди, й навіть уже міряється рейтингами з провідними партіями України, неодноразово висловлювався, як вважав за потрібне. Така заборона зі боку Кабміну є прямим свідченням того, що перші особи Кабміну побоюються політичної конкуренції», – розповідає експерт.

На його переконання, це невдала спроба знизити рівень критики на свою адресу.

«Принаймні через те, що гальмуються всі реформи, не розпочата антикорупційна боротьба та не притягнуті до відповідальності винні у розстрілах Небесної сотні, такі заборони Кабміну викличуть зворотню реакцію. Держслужбовці, які мають політичні амбіції, будуть ще гучніше критикувати роботу Кабміну на чолі з Яценюком», – вважає Канєвський.

Популізм непереможний: коли політики припинять брехати своєму народу? ЕкспертПолітолог проаналізував той факт, що українські політики змінюють свої позиції та підтримують рішення, яких раніше сахалися.

Як пояснив політичний експерт, у цивілізованих країнах є етичні кодекси, комісії, які регулюють діяльність посадових осіб. Однак в Україні нічого подібного немає, а посади на держслужбу роздають за партійними квотами, коли повноваження та владу отримують не професіонали, а, здебільшого, популісти.

«Найближчим часом жодної реформи держслужби не відбудеться, якщо не буде скорочено держапарат та переглянуті керівні функції. А конфлікти всередині органів влади лише зростатимуть. Жодні заборони не допоможуть», – переконаний Гліб Канєвський.

Підсумовуючи, він наголосив, що нечітко виписані норми в постанові можуть лише спровокувати ескалацію конфліктів у судах.

«Чиновники, яких притягатимуть до дисциплінарної відповідальності за виступи, будуть сперечатися з Кабміном уже в судах та вимагатимуть відшкодування», – резюмував експерт.

Як відомо, останнім часом з боку нардепів найбільше критики звучало на адресу прем'єр-міністра України Арсенія Яценюка, якого звинувачують у корупції та провалених реформах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: