Популізм непереможний: коли політики припинять брехати своєму народу? Експерт

Читать на русском
Валентин Гладкихполітичний експерт

Система народного контроля «Слово і Діло» 17 грудня 2015 року зафіксувала обіцянку народного депутата України Олега Ляшка про те, що фракція «Радикальної партії» не голосуватиме за проект Держбюджету на 2016 рік, на чому він згодом ще й неодноразово наголошував.

Але, як відомо, свого слова політик не дотримав. 11 народних депутатів від фракції «Радикальної партії» підтримали зазначене рішення, зокрема й сам Олег Ляшко.

На його прикладі політолог Валентин Гладких спеціально для «Слова і Діла» проаналізував те, як українські політики змінюють свої погляди та підтримують рішення, від яких раніше відмовлялися.

«Звісно, поведінка «Радикальної партії» не може не викликати огиди та обурення. Водночас потрібно усвідомлювати те, що мотиви, через які Ляшко та його фракція підтримали проект Держбюджету, нічим не відрізняються від мотивів інших нардепів і фракцій, що голосували за Бюджет. Просто комусь раніше щось пообіцяли та знайшли певні «больові точки», на які натисли, або зробили пропозиції, від яких не можна відмовитися», – розповідає політолог.

«Голосів для ухвалення Бюджету цілком вистачало й без Ляшка, і він це усвідомлював. Саме цим можна пояснити його істерику. Він найбільше боявся, що Бюджет ухвалять без нього і йому з цього нічого не перепаде», – підкреслив він.

На його думку, доки люди дозволятимуть їм, доти політики цим користуватимуться.

«Цинізм, брехливість та зміна позицій у виконанні політиків найчастіше помітна лише їхнім опонентам. Більшість електорату принципово не хоче цього помічати», – вважає експерт.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко заявив, що «Радикальна партія» не підтримає Держбюджет-2016Сказано 17 грудня 2015 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Якщо б електорат Ляшка, наприклад, зробив фільтр, то, мабуть, і наступні подумали б. Але електорату розкажуть, що цього вимагала політична ситуація, все було зважено та зроблено винятково заради них. Ця своєрідна мовчазна згода україського суспільства стимулює таку поведінку», – проаналізував ситуацію Валентин Гладких.

Як відомо, Юлія Тимошенко також заявляла, що депутати від фракції «Батьківщини» не голосуватимуть за проект Державного бюджету-2016. Своєю чергою інша фракція – «Самопомочі» – ніяк не могла визначитися, робила суперечливі заяви та, в підсумку, все ж таки проголосувала. 25 грудня 2015 року Верховна Рада ухвалила проект Держбюджету на 2016 рік, запропонований Кабінетом міністрів.

Ляшко и "позорный" Бюджет-2016. Освежитель памятиSlovoiDilo

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: