Чи зможуть раптові перевірки запустити процес націоналізації «Приватбанку»? Експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Націоналізація «Приватбанку» може призвести до краху всієї банківської системи, тому ніхто не буде так ризикувати.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що Антимонопольний комітет України порушив справу проти «Приватбанку» Ігоря Коломойського.

«Дійсно, є питання щодо рахунків через те, що «Укрнафта» та «Приватбанк» входять у коло, яким опікується Коломойський. Тут питання ще й юридичне: наскільки законними є вимоги АМКУ? Оскільки безпідставно не надати інформацію в банку не могли», – розповів економіст.

Як пояснив експерт, це найбільший за активами банк України, тому ймовірність його націоналізації є дуже низькою.

«Будь-які кардинальні зрушення в ньому вплинуть на банківську систему в цілому. В поточній ситуації немає підстав націоналізувати банк», – переконаний аналітик.

«Розділити на дві частини – державну та приватну – буде ще важче. Як ділити активи, відділення, та якою є кінцева мета? Поки що зисків від націоналізації чи розділення «Приватбанку» немає», – проаналізував ситуацію Олександр Жолудь.

Додамо, що ще минулого року з'явилась інформація про те, що Національний банк може націоналізувати «Приватбанк» у тому разі, якщо його акціонери не будуть виконувати свої зобов'язання.

Нагадаємо, найбільшими акціонерами «Приватбанку» є Геннадій Боголюбов та Ігор Коломойський з частками по 45%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: