Пайєтт: українські олігархи стали багатшими через маніпулювання правосуддям

Читать на русском
Від того, чи вдасться Україні побороти корупцію, залежить прихід на її ринок американських інвесторів.

Від того, чи вдасться Україні побороти корупцію, залежить прихід на її ринок американських інвесторів.

Про це в інтерв'ю газеті «День» заявив посол США в Україні Джеффрі Пайєтт, передає «Слово і Діло».

«Я вже говорив, що Україна веде дві війни. Одну – з Росією, а іншу – проти корупції, проти олігархічних інтересів, за реформи та поглиблення демократії. І ця друга війна так само важлива, як і перша», – розповів посол.

Джеффрі Пайєтт заявив про стурбованість ситуацією з Генеральною прокуратурою та проблемами з корупцією в цьому органі. На його думку, великі олігархи стали великими й заможними частково завдяки маніпулюванню системою правосуддя.

«Я також зроблю інше зауваження: для американського бізнесу, американських інвесторів перешкодою номер один для збільшення присутності в Україні є стурбованість корупцією. І якщо уряд може продемонструвати, що він рішуче долає цю проблему, то я переконаний, що наші компанії та інвестори відреагують, принесуть свої гроші, технології, і це також допоможе послабити хватку олігархів, які мали великий вплив у цій країні в минулому», – заявив посол США.

Степан КубівНародний депутат України
Кубів зобов'язаний реформувати фінансовий секторСказано 14 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Виконано

Пайєтт відзначив той факт, що більшість нових людей у держструктурах є дуже молодими. «Всі ці люди – віком від 30 до 40 років, і всі вони розмовляють багатьма мовами. Всі вони отримали освіту на Заході. Вони є справжніми двигунами реформ у вашій країні. Я думаю, що саме це робить мене досить оптимістичним щодо того, куди рухається Україна в довгостроковій перспективі», – розповів він.

Джеффрі Пайєтт не оминув і «грузинських реформаторів», і заявив, що всі вони мають перевагу в тому, що вони прийшли ззовні й можуть сколихнути систему.

«Наприклад, у секторі поліції без готовності змінити систему, що продемонструвала заступник міністра Ека Згуладзе, ми б не отримали нову патрульну поліцію. Але факт зараз полягає в тому, що ця структура стала інституціалізованою, і над її імплементацією працюють міністерство, міністр Аваков, прем'єр-міністр», – підкреслив Пайєтт.

Нагадаємо, раніше Джеффрі Пайєтт заявив, що очищення судів в Україні не завершено, а корумповані судді все ще залишаються на посадах. За його словами, крім люстрації суддів, потрібно запровадти систему самоврядування судів для того, щоб зменшити політичний тиск на судову систему й позбутися корупції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: