В Україні немає політичної волі для проведення судової реформи – експерт

Читать на русском
Віталій Куликполітичний експерт

Лише перезавантаження судової системи може якісно змінити її. Так, як це було з поліцією – нові люди, нова сисема ухвалення рішень, прозорість, громадський контроль.

Про це в коментарі «Слову і Делу» розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, аналізуючи заяву соратника Міхеіла Саакашвілі Георгія Вашадзе, який вважає, що анонсована судова реформа в Україні поліпшить ситуацію на 5-10 місяців.

«Ті зміни, що внесені до ВР і КУ, мали підвищити ефективність, але питання зараз уже не лише в цьому. Головний момент – зачистка судової системи від старих кадрів, тобто перезавантаження. Тому головна ідея в заміні всіх суддів, всіх ланок судової системи, зміні керівництва судової системи. Наразі немає політичної волі для перезавантаження судової системи», – розповів Кулик.

За його словами, зараз дійсно відбулися лише косметичні зміни. Крім того, не вирішена корупційна складова судової системи.

Судова реформа: головні зміниКонституційний суд України дав позитивний висновок проекту конституційних змін, а депутати ухвалили рішення про направлення до КСУ оновленого законопроекту.

«Її можна викорінити, лише перезапустивши систему, появою нових людей, що не будуть пов'язані з олігархічними групами, а зараз все це є», – підкреслив експерт.

До того ж, є питання формування підконтрольних громаді суддів. Але це питання політики зараз навіть не ставлять на порядок денний.

Також керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко розповів, що в тому законопроекті, який вніс Президент, абсолютно нічого не змінюється, крім того, що в частині згоди на арешт Верховна Рада замінюється Вищою радою юстиції.

2 лютого вже нинішнього року Верховна Рада в першому читанні підтримала зміни до Конституції щодо правосуддя. Законопроект містить норми про ліквідацію суддівської недоторканності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: