Конституційний суд схвалив судову реформу

Читать на русском
Проект змін до Конституції України в частині правосуддя не порушує статті Основного закону.

Конституційний суд України схвалив проект конституційних змін у частині правосуддя, а також зазначив, що він відповідає вимогам статей 157 та 158 Основного закону.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «УНН».

Голова Конституційного суду України Юрій Баулін заявив, що цей проект змін не порушує статті 157 та 158 Основного закону. Як відомо, цими конституційними змінами передбачено, що суддею може бути призначений громадянин України, не молодший 30 та не старший 65 років, який має вищу юридичну освіту, досвід роботи у відповідній галузі не менше 5 років, проживає в Україні мінімум 10 років і володіє державною мовою.

Також, відповідно до цих змін, суддів на посади призначає Президент України за поданням Вищої ради правосуддя, а саме призначення відбувається на конкурсній основі. Своєю чергою, якщо під час цього конкурсу буде виявлено невідповідність судді займаній посаді, то це буде підставою для його звільнення.

Депутати передали на розгляд КСУ проект судової реформиВерховна Рада України внесла до порядку денного проект судової реформи та передала його на розгляд Конституційного суду.

Крім того, зміни не знімають недоторканність з суддів, однак зазначається, що якщо Вища рада правосуддя дає відповідну згоду, то суддя може бути затриманий чи утримуватися під вартою до винесення обвинувального вироку судом. Також суддю можна затримати в разі скоєння злочину.

Нагадаємо, раніше Вища кваліфікаційна комісія суддів України підтримала законопроект щодо внесення змін до Конституції в частині правосуддя.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: