Україна поновлює пропуск російських фур, аби не втратити транзитні потоки – Пивоварський

Читать на русском
Україна прийняла пропозицію Росії щодо взаємного скасування заборони транзиту вантажних автомобілів із четверга.

Кабінет міністрів ухвалив рішення про поновлення дозволу на проїзд російських вантажівок транзитом через Україну з 25 лютого.

Про це заявив міністр інфраструктури України Андрій Пивоварський, пише «Слово і Діло» з посиланням на «РБК».

«Ми готові повернути в дію тимчасові дозволи з 00 годин 25 лютого й таким чином повернути на територію України транзит, який останні десять днів був фактично заблокований на території України», – заявив він.

За його словами, таке рішення було ухвалено у відповідь на пропозицію російського уряду. Крім того, міністр пояснив, що РФ уже має домовленості з Білоруссю та Польщею про переорієнтацію вантажних транспортних коридорів, тож Україна ризикує втратити статус держави-транзитера.

«Якщо найближчим часом ми не ухвалимо рішення про транзит Україною, враховуючи, що наші колеги з Польщі вже домовилися з росіянами про співпрацю щодо транзиту, транзитні коридори просто переорієнтуються. Підуть не територією України, а територією Білорусі, Польщі, Прибалтики і так далі. Україна просто може випасти з транзитних потоків. Можна забути про міні-готелі, міні-ресторани, кіоски тощо», – пояснив Пивоварський.

«Основні євразійські коридори проходять територією України. Коли фура під російськими номерами йде територією України, це не означає, що там російський водій, це не означає, що вона везе товари російського погодження, більше того, це не означає, що ця фура перебуває у власності росіянина», – додав він.

Глава уряду Арсеній Яценюк також прокоментував це рішення, заявивши, що проїзд російських вантажівок буде поновлено, а відповідальність за це візьмуть на себе МВС та Нацгвардія.

«Тобто ми їм відповіли на їхні недружні дії, вони відкривають, ми на умовах взаємності так само вживаємо відповідних заходів, і МВС та Національна поліція забезпечують на перший період відновлення транспортних перевезень відповідну безпеку», – зазначив він.

Дзеркальних заходів, відповідно до сьогоднішнього звернення російського уряду, мають вжити і в Москві.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: