Міненерго розробило проект поділу природних монополістів

Читать на русском
Основне завдання для Міненерговугілля полягає в підтримці кредиторів і міжнародних партнерів та – головне – депутатів і громадськості, й лише тоді виходити на рішення.

Міністерство енергетики та вугільної промисловості в тісній співпраці з міжнародними партнерами розробило проект поділу природних монополістів з розділенням функцій видобутку, генерації та постачання енергоносіїв.

Про це повідомляє прес-служба Міненерговугілля, передає «Слово і Діло».

«Основне завдання – не поспішати, заручитися підтримкою кредиторів і міжнародних партнерів та – головне – депутатів і громадськості й лише тоді виходити на рішення», – заявив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин під час круглого столу «Реформа корпоративного управління та відділення функцій транспортування та постачання природного газу НАК «Нафтогаз України» (Unbundling) – важливі шляхи для забезпечення енергетичної безпеки України».

Ключове завдання Міненерговугілля в рамках імплементації Третього енергетичного пакета – це демонополізація ринку. «Усунення домінуючого становища будь-якого суб'єкта господарювання на енергетичному ринку України, як на газовому, так і на електроенергетичному», – йдеться в повідомленні.

Згідно з проектом, який зараз спрямований на аналіз до міжнародних організацій, Міненерговугілля відповідатиме лише за системних операторів мереж: газу, нафти, електроенергії.

Володимир Демчишин сьогодні також зустрівся з главою секретаріату Європейського Енергетичного Співтовариства Янушем Копачем. Під час зустрічі Демчишин поінформував представників Енергетичного Співтовариства про реформування ринку газу, зокрема розробленого Міненерговугілля за участю міжнародних експертів проект розподілу (Unbundling) активів НАК «Нафтогаз України».

Януш Копач високо оцінив розроблений Міністерством проект закону «про ринок електроенергетики» та висловив надію на якнайшвидше внесення документа на розгляд парламенту.

Нагадаємо, що проект закону про ринок електроенергетики, покликаний почати реформу відносин на оптовому ринку електричної енергії, повністю відповідає європейським правилам і Третьому енергетичному пакету.

Відзначимо, державні підприємства, які перебувають у підпорядкуванні Міністерства енергетики та вугільної промисловості України, в 2015 році збільшили прибуток на 16 млрд грн.

Як повідомлялося раніше, зараз відсутня можливість приватизації державних вугільних шахт через величезне боргове навантаження на них.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: