Приватизувати вугільні шахти наразі неможливо – Демчишин

Читать на русском
Висока заборгованість перешкоджає приватизації вугільних шахт в Україні. Міненерго розглядає варіанти залучення інвесторів до фінансування конкретних лав на окремих шахтах.

Наразі немає можливості приватизації державних вугільних шахт через велике боргове навантаження на них.

Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Приватизація не йде, оскільки шахти обтяжені боргами, списати їх не видавалося можливим. Виділити окремі шахти та приватизувати також неможливо. Плюс інвестклімат, воєнні дії, ризики зі збутом говорять про неможливість приватизації», – сказав глава Міненерговугілля на засіданні профільного парламентського комітету в Києві у вівторок, 9 лютого.

Водночас Володимир Демчишин передбачає можливість залучення інвесторів до фінансування конкретних лав на окремих шахтах. За його словами, в такому разі можна прописати чіткі правила, прорахувати економічний ефект для інвестора та для шахти, щоб збалансувати її фінансове становище за 6-12 місяців. Зараз існує 9 подібних перспективних лав і вже є інтерес інвесторів до таких проектів на «Селідоввугілля», «Львіввугілля», двох південнодонбаських шахтах.

В цілому глава Міненерговугілля зазначив, що для збалансованості державної вугільної галузі їй необхідно збільшити видобуток рядового вугілля до 8,5 млн тонн на рік з 7 млн ​​тонн минулого року (при зольності 42% – це менше 5 млн тонн готової продукції).

Відзначимо, що Держбюджет-2016 передбачає виділення 655,6 млн грн на реструктуризацію вугільної галузі, 500 млн грн на погашення заборгованості із зарплат перед шахтарями та 290 млн грн на гірничорятувальні заходи на вугледобувних підприємствах. «Це може бути останній рік, коли будемо отримувати дотацію», – підкреслив Демчишин.

Нагадаємо, що в 2015 році на реструктуризацію вугільної галузі з Бюджету було виділено 205,7 млн ​​грн (план – 281,9 млн грн), на гірничорятувальні заходи – 234,4 млн грн (238,4 млн грн), на погашення заборгованості із зарплат перед шахтарями – 200 млн грн (200 млн грн) та держпідтримку на часткове покриття витрат із собівартості готової вугільної продукції – 1,212 млрд грн (1,212 млрд грн). Держбюджет-2015 також містив видаткову статтю для добудови шахти №10 «Нововолинська», за якою при плані в 200 млн грн було виділено 145,8 млн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: