Регіони Росії влізають у нові борги

Читать на русском
Поточний стан речей провокує нарощування боргу регіонів – запозичення залишаються для них єдиним способом знайти кошти. За оцінкою S&P, до 2017 року обсяг запозичень російських регіонів збільшиться до 1,7 трлн рублів із нинішніх 1 трлн рублів.

Причини зубожіння російських регіонів полягають у площині загального погіршення ситуації в економіці, зниження прибутку підприємств та реальних доходів населення, що скорочує надходження за основними регіональними податками – податку на прибуток та ПДФО.

Соціальні витрати, що зпросли під впливом указів президента, майже не залишають регіонам іншого вибору, крім нарощування дефіциту бюджетів, пише агентство «Прайм», передає «Слово і Діло».

«Частка безоплатних надходжень із федерального бюджету за січень-листопад 2015 року в доходах бюджетів Росії склала всього 17,4%, а без урахування Республіки Крим і Севастополя – ще нижче. Ще минулого року частка трансфертів була на рівні 19%, а, наприклад, в кризовий 2009 рік досягала 27%», – зазначила керівник відділу регіональних досліджень «Експерт РА» Анна Столбова.

Такий стан речей провокує нарощування боргу регіонів – запозичення залишаються для них єдиним способом знайти кошти. За оцінкою S&P, до 2017 року обсяг запозичень російських регіонів збільшиться до 1,7 трлн рублів із нинішніх 1 трлн рублів. При цьому обсяг прямого боргу збільшиться в середньому до 45% (або більше) поточних доходів. В основному буде зростати комерційний борг у формі банківських кредитів із коротким терміном погашення.

Ситуація обтяжується ще й тим, що можливості підвищення доходів у російських регіонів обмежені, оскільки закон забороняє їм змінювати ставки за основними джерелами податкових доходів. За оцінкою Анни Столбової, в середньому по Росії зростання доходів за січень-листопад 2015 року склало всього 7,5% до аналогічного періоду минулого року – нижче за рівень інфляції.

Нагадаємо, що громадяни Росії стрімко втрачають купівельну спроможність. В результаті споживча поведінка істотно змістилася до дешевшого цінового сегменту.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: