Підсумки тижня від Віктора Трегубова: тиждень очікування змін

Читать на русском
Віктор Трегубовжурналіст, блогер

Поки в Раді вирішується доля уряду і коаліції, Генштаб вирішує проблеми армії, а ватажок терористів «ДНР» вже мало не просить українців порушити Мінські угоди.

Погоня з перестрілкою у Києві

Значний резонанс викликав інцидент, що стався ще на минулих вихідних, за участю BMW, п'яного водія, трьох пасажирів і двадцяти екіпажів патрульної поліції. В результаті довгої погоні за нетверезими молодими людьми вулицями Києва, поліцейські застосували зброю.

Один з пасажирів загинув - і це стало першим подібним інцидентом за історію нової поліції. Громадська думка розділилась: більшість, пам'ятаючи про часті аварії через п'яних молодиків на дорогах, підтримала дії поліції, але певна частка громадян заявила, що поліція значно перевищила необхідну силу. Триває слідство.

Легкий бунт в ЗСУ і демобілізація

Свої негаразди відбувалися і в інших силових структурах. Бійці 53-й окремої механізованої бригади ЗСУ, обурені умовами проживання на полігоні Широкий Лан, пішли пішки на Миколаїв. Центральне командування погасило це обурення, з одного боку поліпшенням умов, з іншого - розжалуванням найактивніших бунтарів.

Генштаб визначився з термінами демобілізації військових в зоні АТОНа даному етапі Генштаб робить розрахунки й вивчає необхідність оголошення чергової хвилі мобілізації.

Контакти автора на місцях, до слова, стверджують, що у негараздах побуту солдатів в цьому конкретному випадку винні були зовсім не генерали і навіть не співробітники полігону, а конкретні офіцери самої бригади, які халатно віднеслись до організації облаштування солдатів.

Паралельно Генштаб заявив, що воїни четвертої хвилі мобілізації можуть не хвилюватися. Відправляти їх додому почнуть у кінці березня. Найпізніше - у квітні. Це твердження було дуже вчасним. Поки ще не зрозуміло, чи змінить четверту хвилю сьома хвиля - Генштаб хоче спочатку оцінити кількість контрактників, залучених підвищенням зарплати і реформами постачання.

Робота НАБУ

Завершуючи розповідь про силові структури, згадаємо НАБУ. Там якраз нещодавно прийняв присягу спецназ, породивши в соцмережах невелике бурління думок на тему, чи дійсно так вже й потрібен йому БТР-3 з бойовим модулем «Шквал» (що включає, на хвилиночку, протитанкове озброєння). З одного боку - дорого, з іншого боку - кажуть, коли після Помаранчевої революції до резиденції Ахметова під'їхав броньовик, там охорона без команди на землю лягала.

Андрій Пивоварський: smart-аналіз завдань на посаді міністра інфраструктуриНаскільки відповідали завдання, які ставив перед собою Андрій Пивоварський, реальним потребам галузі та наскільки ефективними вони були

Але це лірика. А практика в тому, що в НАБУ потрапляє все більше резонансних справ. На цьому тижні такою стала справа, відкрита проти міністра інфраструктури Андрія Пивоварського. Останній підозрюється в незаконному збагаченні шляхом отримання зарплати в конвертах. Відзначимо, що справа - ще не вирок і не варто з цього приводу нападати на міністра зі звинуваченнями. З іншого боку, ситуація прикра: міністр завжди нарікав на низькі зарплати, що заважають залучати до відомства професіоналів з приватного сектора, і таке звинувачення на його адресу пахне знущанням.

Політична криза

Тим часом в парламенті вирують пристрасті: з наближенням дати звіту уряду коаліція тре і вирує, вирує і тре. Не будемо поки перебирати ці новини: все одно до вирішального дня все ще двісті разів переграється. Відзначимо лише кілька цікавих моментів:

«Куди оком не кинь – всюди антикорупціонери»: українці висміяли союз Наливайченка й ТимошенкоРеакція користувачів соціальних мереж на антикорупційний союз Юлії Тимошенко та Валентина Наливайченка.

Триває вихід нардепів з «БПП». Раніше був Віктор Чумак, тепер - Єгор Фірсов. Зовсім не здивуюся, якщо вихідці звідти потім з’являться ну десь, скажімо, неподалік від Михеіла Саакашвілі;

  • у єдиному антикорупційному екстазі вирішили злитися Валентин Наливайченко та Юлія Тимошенко. Характерно, що обидва перед цим з'їздили в США. Той випадок, коли і альянс сумнівний, і тема побита - поле антикорупційної боротьби і відповідні наративи вже підминає під себе вищезгаданий Саакашвілі. Але подивимося.

Погрози МВФ

Глава МВФ Крістін Лагард зробила жорстку заяву щодо України. Їй вторив хор європейських ЗМІ. Загальний зміст: або ми вже зараз побачимо реформи, або не бачити вам нових кредитів. У свою чергу, Петро Порошенко поспілкувався з пані Лагард, пообіцяв виправити ситуацію і надати дорожню карту реформ.

Після цього діалогу Президент подав до парламенту кілька невідкладних законопроектів, що стосуються як антикорупційної боротьби (зокрема, посилення антикорупційної прокуратури), так і євроінтеграції. Втім, останнім часом ці питання стали синонімами. Справа за депутатами. І за подальшими ініціативами Банкової. Лагард назвала розмову з президентом України «конструктивною» - але і МВФ, і українське суспільство чекають також конструктивних дій.

Репресивний Крим

Тим часом у Криму репресії проти кримських татар все менше нагадують вибіркові переслідування і все більше - етнічну чистку. Уже десятки людей піддаються залякуванням, обшукам і спробам арештів за сумнівними звинуваченнями на зразок «створення терористичних організацій». Ситуація огидна: на даний момент Україна не може нічого цьому протиставити.

Закарпатська блокада

Закарпатці організували мобільні дозори для «полювання» на російські фуриЗаблокованою залишається тільки одна з чотирьох трас, якими можна потрапити до Закарпаття. Однак на інших дорогах чергують «мобільні блокпости».

І окремий скандал вибухнув на Закарпатті та Волині. Після того, як Польща закрила свої кордони для російського транзиту, далекобійники, що прямують до Європи, рвонули через Україну. Ніби як і вигідно, але що це за трагікомедія: Польща закриває кордони транспортам держави-агресора, а Україна - ні? Тому благородну справу перекриття доріг взяло на себе громадянське суспільство в особі місцевого населення областей. Регіональна влада схвалює: так, губернатор Закарпаття Геннадій Москаль вже порадив російським далекобійникам об'їжджати через Шрі-Ланку і Сомалі. Бідні російські далекобійники: їх ніде не люблять.

Ну а главтерорист «ДНР» Олександр Захарченко, даючи один з брифінгів, обмовився, що його організації вигідно, щоб Україна порушила Мінські угоди. Той самий випадок, коли хотів сказати, як зазвичай, але ненавмисно сказав правду: ескалація на фронті і «полювання на відьом» на окупованій території організовується саме через це. Тому що, якщо Україна не нападе - швидше за все, росіяни будуть «відсувати» чинне керівництво республік, яке остаточно дискредитувало себе і в їхніх очах, і в очах місцевого населення. Війна могла б все списати...

Але наші воїни, як би це не було для нього образливо, поки стримуються.

Віктор Трегубов, спеціально для «Слово і Діло»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: