Велика угода щодо Донбасу: до якого консенсусу йдуть РФ і Захід? Думка експерта

Читать на русском
Політолог поділився міркуваннями щодо інформації про те, що Захід і РФ близькі до компромісу щодо Донбасу.
Олег Саакян

Наразі для Заходу набагато кращим буде навіть поганий мир, ніж нестабільність в Україні.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, глава Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, аналізуючи інформацію про те, що Захід і РФ близькі до компромісу щодо Донбасу.

«На сьогодні для Заходу навіть поганий мир кращий за будь-яку непідконтрольну ситуацію. Скоріш за все, рішення щодо Донбасу буде комплексним та пов'язаним із низкою рішень щодо інших країн, оскільки напад РФ на Україну проявив слабкі місця в системі безпеки. Пошук компромісу буде пов'язаний зі встановленням нової системи безпеки та з гарантуванням певних суверенних інтересів», – розповідає Саакян.

Також експерт підкреслив, що в цьому процесі роль України не зовсім зрозуміла, тому що ми виступаємо скоріше об'єктом, аніж суб'єктом

«До цього призвели ми самі, позиціонуючи себе як жертву, а не як країну-партнера», – пояснив він.

Зараз Захід прискорився в пошуку вирішення ситуації, тому що в США передвиборча кампанія й Обамі потрібно увійти в історію президентом, який вирішив цей конфлікт.

Експерт розповів, хто допоможе Путіну продовжити війну на Донбасі в 2016 роціКонфліктолог-міжнародник проаналізував дані розвідки США про те, що у 2016 році РФ не здасть своїх позицій щодо Донбасу та розширюватиме коло союзників у Євразійському регіоні.

«Обамі потрібна гучна перемога під завісу. Європа також зацікавлена в якнайшвидшій стабілізації, оскільки вже видно, що агресія РФ є і в бік Німеччини, персонально проти Меркель. Захід розуміє, яку гру веде РФ. Уже починається персональний шантаж з боку Путіна», – аналізує Олег Саакян.

Але, як зазначив політолог, реальне вирішення конфлікту не видається можливим протягом цього року.

«Для Заходу важливою є стабілізація ситуації, але наразі не йдеться про деокупацію та повернення окупований територій. Це програма максимум», – резюмував експерт.

Додамо, що два роки тому Петро Порошенко запевнив, що Україна переможе у війні на Донбасі за рахунок підтримки народу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: