В Мінсоцполітики розповіли, над чим працювали протягом року

Читать на русском
У Мінсоцполітики розповіли Слову і Ділу про головні нововведення галузі протягом останнього року.
Василь Шевченко

Перший заступник міністра соціальної політики України Василь Шевченко розповів «Слову і Ділу» про основні нововведення у сфері соціального захисту громадян України.

Соцзахист військовослужбовців-учасників бойових дій

Одним із головних напрямків роботи Мінсоцполітики за останній рік стало питання забезпечення соціального захисту демобілізованих військовослужбовців.

«Мінсоцполітики спільно з комітетом Верховної ради у справах ветеранів, інвалідів та учасників АТО напрацювало зміни щодо соціального захисту демобілізованих військовослужбовців. Статус учасника бойових дій на кінець 2014 отримали лише 8 тис. осіб. Мінсоцполітики передало прийняття рішень щодо присвоєння статусу учасника бойових дій безпосередньо державним збройним формуванням: ЗСУ, Нацгвардії, СБУ, іншим задіяним у АТО. Також Міністерством спільно з комітетом ВР було внесено зміни до законодавства щодо присвоєння статусу учасника бойових дій бійцям добровольчих батальонів, волонтерам (учасник війни), надання статусу сім'ям загиблих (сім'я загиблого учасника війни)», – розповів Шевченко.

Розенко розповів, якими будуть максимальні пенсії у 2016 роціМіністерство соціальної політики у 2016 році обмежить максимальний розмір пенсій до 10740 грн.

«Активно стояло питання протезування поранених бійців. Державна система протезування не була найефективнішою, але це база, на якій можна забезпечити розвиток, навчання, перенавчання. Були внесені зміни, відповідно до яких значно спрощено підготовку до протезування військовослужбовців», – зазначив перший заступник міністра соцполітики. Хоч є ще багато над чим працювати, додав він.

«Паралельно велася співпраця з міжнародними організаціями. На початку 2015 року запроваджена система навчання психологів, тренерів, які вже працюють у військових підрозділах. Напрацьована система з трастовими фондами НАТО, де Мінсоцполітики є координатором багатьох напрямків», – додав Шевченко.

Соцвиплати та децентралізація

Крім того, Міністерство працювало над змінами до законодавства, які передбачають виплату пенсій за єдиним підходом. Як наслідок, припинено встановлення пенсій згідно різних законів, стверджує заступник міністра.

«За 2015 рік була впроваджена система надання субсидій з нарахування на місцевому рівні за значно спрощеною системою. Відповідно, Міністерство надало програмний комплекс для швидкого опрацювання», – додав Шевченко.

Велика частина роботи відомства була пов'язана з бюджетною децентралізацією, каже Шевченко. «Значну частину займала й продовжує займати реформа, яка стосується побудови та підтримки новостворюваних соціально орієнтованих громад. Запропонована нова система обліку, надані рекомендації, яким чином працювати в нових громадах, принцип звернення замінено на принцип профілактики. Рекомендовано залучати соціальних працівників, які б виявляли різні категорії соціально незахищених верств населення і таким чином здійснювали б раннє виявлення та профілактику», – розповів чиновник.

Крім того, в Міністерстві кажуть, що максимально наближують до людей адміністративні та соціальні послуги за допомогою створення єдиних офісів адмінпослуг.

Також одним із головних вирішених питань була передача забезпечення путівками «чорнобильців» та харчування дітей на місцях, каже заступник міністра. «Було багато нарікань щодо того, яким чином до того годували дітей, які живуть, наприклад, в Ужгороді чи Одесі. Найшвидше рішення, яке ухвалили – децентралізація та наближення коштів до людей. Тоді передали всі кошти на місцевий рівень. В результаті цього ефективність закупівлі путівок зросла у 80% випадків», – зазначив заступник міністра соцполітики.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: