Товарні обмеження Кабміну проти Криму ведуть до корупції – Джемілєв

Читать на русском
Між Кримом та материковою Україною необхідно припинити масштабні поставки вантажівками, а не те, що в приватному порядку людина може із собою провезти.

Обмеження товарних і грошових потоків між тимчасово окупованим Кримом і материковою частиною України дає право митникам та прикордонникам здійснювати обшук кожного. Своєю чергою, це відкриває шлях до корупції.

Про це повідомив лідер кримських татар, народний депутат України Мустафа Джемілєв в інтерв'ю «РБК-Україна», передає «Слово і Дело».

«Коли розглядалося це питання, я Яценюку (Арсеній Яценюк - прем'єр-міністр України) говорив, що небажано приймати такий перелік. Ми говорили, що необхідно припинити масштабні поставки вантажівками, а не те, що в приватному порядку людина може з собою провезти», – заявив Джемілєв.

За його словами, когось можуть пропустити, якщо він разом із паспортом дає кілька сотень гривень. «Це, на жаль, поки збереглося. Наприклад, у день проведення координаційної ради Всесвітнього конгресу кримських татар, коли всі блокадники були залучені до участі в Конгресі, СБУ затримала, здається, п'ять прикордонників за хабарі. Якщо не забезпечувати контроль, там процвітатиме корупція», – додав він.

Джемілєв підкреслив, що блокада хоч і згорнута, але спостерігачі на адміністративному кордоні з Кримом залишилися.

Відзначимо, що обмеження щодо низки товарів і перевезення їх між материковою частиною та тимчасово окупованою територією АР Крим визначено постановою КМУ від 16.12.15 №1035. Згідно з постановою, заборона поширюється на період тимчасової окупації на поставки товарів (робіт, послуг) під усіма митними режимами за винятком особистих речей громадян, які переміщаються в ручній поклажі та/або супроводжуваному багажі, та соціально значущих продуктів харчування, сумарна вартість яких не перевищує еквівалент 10 тис. грн, а сумарна вага – не більше 50 кг на одну людину.

Як раніше повідомлялося, керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник заявляла, що постанова Кабінету міністрів України «Про обмеження поставок окремих товарів (робіт, послуг) з тимчасово окупованої території на іншу територію України та/або з іншої території України на тимчасово окуповану територію» створила цілу низку корупційних схем на адмінкордонах із Кримом. У зв'язку з цим Державна прикордонна служба України анонсувала перевірку в своїх лавах на адміністративних кордонах з окупованим Кримом за фактами корупції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: