Чи буде судова реформа «по-новому»? Думки експертів

Читать на русском
Експерти проаналізували заяву Президента України Петра Порошенка про необхідність скасування суддівської недоторканності.
Ігор Коліушко

Жодних змін у судовій системі не відбулося й усе залишається на рівні політичних розмов.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів керівник Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко, аналізуючи заяву Президента України про необхідність скасування суддівської недоторканності.

«У тому законопроекті, який вніс Президент, абсолютно нічого не міняється, крім того, що замість згоди на арешт Верховна Рада замінюється на Вищу раду юстиції. Ось на цьому всі зміни й закінчуються. Все одно суддів можна й затримувати, й порушувати кримінальні провадження, але якщо потрібно затримувати з арештом, то слід надати згоду», – пояснив експерт.

На його переконання, наразі все це – лише політичні розмови, від яких нічого не зміниться, оскільки суддівська недоторканність – не панацея, а проблема судової влади зовсім не в цьому.

Експерти проаналізували заяву Президента України Петра Порошенка про необхідність скасування суддівської недоторканності.
Едуард Багіров

Водночас правозахисник Едуард Багіров вважає скасування недоторканності правильною ініціативою, але починати слід з усіх міністрів, прем'єра та Президента.

«З усіх одночасно має бути знята недоторканність. Не можна залишати одну категорію недоторканних, давати чи забирати статус. Всі мають бути рівними перед КУ, починаючи від Президента й закінчуючи суддями та звичайними громадянами», – наголосив правозахисник.

Основна проблема, як зазначив спеціаліст, у тому, що у нас є «псевдосудова реформа».

«Кардинальних змін у судовій системі немає і не буде доти, доки влада не відмовиться від подвійних стандартів, «телефонного права», й не надасть право місцевим громадам обирати собі з певної кількості кандидатів суддів», – розповідає Багіров.

«Поки громада не матиме змоги обирати собі суддів, жодних змін не буде. Все інше – це видимість реформи для простих громадян», – резюмував правозахисник.

Додамо, що ще минулого року Президент України Петро Порошенко пообіцяв, що українські судді будуть позбавлені того абсолютного імунітету, який вони мають зараз.

Петро ПорошенкоНародний депутат України
Порошенко обіцяє, що суддів позбавлять абсолютного імунітетуСказано 6 листопада 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

2 лютого вже цього року Верховна Рада в першому читанні підтримала зміни до Конституції щодо правосуддя. Законопроект містить норми про ліквідацію суддівської недоторканності.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: