Судова реформа чи тотальна залежність суддів? Експерт

Читать на русском
Павло Петренко

Зовні ми отримуємо механізми так званої незалежної судової системи, але це насправді ті ж судді, які не пройшли люстрацію.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, аналізуючи, що Венеціанська комісія схвалила радикальну судову реформу.

«Наразі Президент є визначальним для призначення суддів, система не є незалежною і зберігає ручне управління з боку виконавчої влади, судова корупція нікуди не зникає, вона просто приховується. Зовні ми отримуємо механізми так званої незалежної судової системи, а насправді ми побачимо там знову ж таки тих самих людей, які не пройшли люстрацію суддів. Їх просто помістять з одного суда, приміром районного в обласний на іншу посаду», - розповідає експерт.

За його словами, подібні речі вони фактично випливають із законопроекта, який розроблений АП.

Судова революція: чи вдасться відновити довіру до служителів Феміди?Після початку реформи правоохоронних органів та прокуратури на черзі – зміни в судовій системі. «Слово і Діло» вирішило розібратися: коли нарешті почнеться реальне втілення судової реформи?

«Громадськість пропонує провести грунтовний аналіз та аудит судових рішень, провести зміну традицій судової системи, викоринити корупцію, а це можна досягти лише одним чином — провести публічний конкурс, де основним критерієм буде фаховість людей. Пропозиція громадськості була дещо навіть революційна для європейських експертів, але в Венеціанську комісію було направлено пропозицію АП, і в якості змін до КУ, і цілий пакет змін законодавчих актів», - проаналізував Кулик.

Також, експерт зазначив, що пропозиції позитивні, які схвалені ВК були розроблені не конституційною комісією зараз, а конституційною асамблеєю, комісією правосуддя ще в 2013 році.

«Потім комісія при Порошенку, взяла напрацювання конституційної асамблеї, доопрацювала, внесла певні механізми, які зберігають стару судову систему і саму пірамду та внесла до Венеціанської комісії. ВК висловила підтримку фактично, але розкритикувала слабкі позиції в підконтрольності судової системи Президенту, в питаннях на довічне призначення», - резюмував він.

Як відомо, ВК схвалила позбавлення права ВР призначати суддів, скасування 5-річного випробувального терміну для молодих суддів і скасування «порушення присяги судді» в якості підстави для звільнення, проведення реформи Генпрокуратури і позбавлення прокуратури функції нагляду. Проте, виступила проти звільнення всіх суддів.

Нагадаємо, ще минулого року планується проведення переатестації всіх суддів. Тоді, він запевняв, що вже через 6 місяців судовий корпус зможе працювати та відновить довіру громадян.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: