Величезні запаси нафти збережуть ціни на низькому рівні – МЕА

Читать на русском
Енергетичні гіганти не зменшують темпів видобутку, що призводить до нарощування світових запасів нафти й сприятиме подальшому зниженню цін на неї.

Експерти Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) назвали зростання цін на нафту «помилковою зорею», оскільки затовареність ринку виявилася вищою за прогнозовану, а зростання світових запасів вуглеводнів триває.

Про це йдеться в лютневому звіті МЕА, повідомляє «Слово і Діло».

Глобальні нафтовидобувні компанії не знижують темпи видобутку, що призводить до нарощування світових запасів нафти й сприятиме подальшому зниженню цін на неї. «Ринок просто завалений нафтою, вкрай складно допустити значне зростання нафтових цін у короткостроковому періоді», – йдеться в звіті МЕА.

Агентство відзначає, що серія факторів зниження ціни, як і раніше, впливає на нафтовий ринок. На думку експертів агентства, інвесторів так і не вдалося переконати в тому, що ОПЕК домовиться з іншими експортерами про скорочення видобутку. У результаті країни ОПЕК в січні наростили видобуток нафти на 280 тис. барелів на добу – до 32,63 млн барелів на добу. Лідерами зростання Саудівська Аравія, Ірак та Іран. Видобуток нафти в Іраку в січні встановив новий рекорд і очікується його подальше зростання, вважають в МЕА. Саудівська Аравія, згідно з попередніми даними, також збільшила поставки.

Світові запаси нафтопродуктів також перебувають на високому рівні. Наразі запаси нафтопродуктів покривають попит на 32,3 днів уперед, що на 0,1 дня вище показників кінця листопада.

Водночас поставки ресурсу хоч і знизилися, але всього на 0,2 млн барелів на добу, тобто до 96,5 млн барелів на добу.

Відзначимо, що 20-21 січня ціни на нафту впали до 12-річного мінімуму, знизившись нижче $28/барель, але 29 січня перевищили позначку в $35 і відтоді тримаються вище $30/барель.

Як повідомлялося раніше, глава Vitol Group, найбільшого сировинного трейдера в світі, Іен Тейлор спрогнозував збереження цін на нафту на низькому рівні протягом десяти років. На його думку, ціни протягом декади будуть коливатися в ціновому коридорі $40-60 за барель.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: