Вплив російського капіталу в Україні вагоміший, аніж показує статистика НБУ – експерт

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Росія багато років вибудовувала систему зв'язків для того, щоб зараз мати вплив у банківському секторі України.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт Володимир Сіденко, аналізуючи інформацію про те, що у фінансовому секторі України є 15% російських банків, які неможливо націоналізувати.

«Росія має мережу особистих зв'язків, які багато років налагоджувалися, і вони мають можливість бути присутніми не прямо, а інколи й через своїх українських представників. Тому реальний вплив російського капіталу, в тому числі й у банківській системі, є набагато більшим, аніж він виглядає статистично», – пояснив експерт.

За його словами, багато українських громадян входять до певних мереж і формально ніде не зафіксовані, але перебувають у певних альянсах із російськими установами.

«У випадках, коли були атаки на гривню, значний вплив мали відповідні операції російських чи залежних від них фінансових установ України», – зазначив Сіденко.

Крім того, як уточнив експерт, націоналізувати їх дійсно неможливо, оскільки РФ діє на загальних підставах, і якщо Україна проводитиме націоналізацію, виходячи з країни походження, це буде грубим порушенням міжнародного права.

«Застосування санкцій може відбуватися в судовому порядку, якщо РФ завдавала збитків і не виконувала зобов'язань. У нас на РНБО обговорюються такі моменти, але це не є юридичною основою для запровадження санкцій», – констатував Володимир Сіденко.

Як відомо, найбільшими російськими банками, які представлені на ринку України, є «Сбербанк Росії» , «Промінвестбанк», «ВТБ» та інші.

Нагадаємо, днями раніше голова НБУ Валерія Гонтарева пообіцяла, що банки, які не розкриють акціонерів до кінця першого кварталу, підлягатимуть ліквідації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: