Експерт: якби всі європейські суди запрацювали, РФ перетворили б на банкрута за Донбас і Крим

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

З боку України в односторонньому порядку вирішено підвищити для «Газпрому» вартість послуги з транзиту російського газу в ЄС на 50%. Напередодні російський монополіст «Газпром» виставив НАК «Нафтогаз України» рахунок на суму в 2,549 млрд дол. за відмову купувати газ у третьому кварталі 2015 року за контрактом 2009-го, що, власне, Україна вже оскаржує в Стокгольмському арбітражному суді.

Війна на Донбасі завдала стільки збитків, що якби європейські суди працювали, РФ уже стала би банкрутом.

РФ і Україна живуть за межами угоди 2009 року. Не можна розглядати угоду поза контекстом того, що Україна з Росією перебувають у стані неоголошеної війни. Юридично десятки мільярдів доларів можуть бути відсуджені за низку компаній. В тому числі «Чорноморнафтогаз», який де-факто перейшов до «Газпрому».

Кожна сторона робить якісь кроки, розуміючи, що сьогодні Стокгольмський арбітраж є «паралізованим», як і всі інші європейські судові інстанції, в тому числі Гаазький трибунал.

За яких умов можна змусити РФ компенсувати збитки Україні? ЕкспертСпеціаліст поділився міркуваннями щодо інформації про те, що РНБО вирішила прискорити процес компенсації Росією збитків, завданих анексією Криму та агресією на Донбасі.

Росія ухвалила в Держдумі закон, який не зобов'язує її більше виконувати волю тих судових інституцій, до яких вона прислухалася раніше. Вже є рішення на користь компанії Ходорковського на десятки мільярдів.

Україна зробила правильний крок поза межами правового поля й підняла ставку за транзитом. Відмова від російського газу також є правильним кроком. Росіяни виставляють нам плату за угодою 2009 року, але в свою чергу вони не виконали обсяги прокачки. Проте це все тонкощі.

РФ своєю війною в Україні нашкодила настільки, що якби всі європейські суди запрацювали, її можна було б оголосити банкрутом протягом декількох років. Але як це зробити та чи робити взагалі, Європа не знає.

Як відомо, ще на початку вересня 2014 року прем'єр-міністр Арсеній Яценюк заявив, що війна на Донбасі дуже дорого обходиться країні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: