Порошенко звільнив скандального суддю Кірєєва

Читать на русском
З пропозиціями про звільнення до Президента звернулася Вища рада юстиції відповідно до Закону України «Про відновлення довіри до судової влади в Україні».
Родіон Кіреєв

Президент України Петро Порошенко на прохання Вищої ради юстиції, крім судді Печерського районного суду Києва, звільнив із посад ще трьох суддів.

Про це повідомили в прес-службі Президента, передає «Слово і Діло».

Родіон Кірєєв, за висновком Вищої ради юстиції, при розгляді кримінальної справи за обвинуваченням колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко безпідставно змінив запобіжний захід з підписки про невиїзд на утримання під вартою, чим допустив самовільне та незаконне позбавлення її волі.

Ці дії судді призвели до порушення основоположного права людини на свободу і послужили підставою для винесення Європейським судом рішення проти України, що завдало шкоди авторитету судової влади та Україні в цілому. Це рішення викликало значний суспільний резонанс. У Вищу кваліфікаційну комісію суддів надійшло понад 800 скарг від громадян.

Віталій Литвинов звільнений з посади судді Оболонського районного суду Києва за необґрунтоване рішення щодо активіста Євромайдану в січні 2014 року. Тоді Олександр Кравцов неправомірно утримувався під вартою з 23 січня по 23 березня 2014 року. Крім цього, за інформацією Вищої кваліфікаційної комісії суддів, за період березень-серпень 2014 року щодо судді Литвинова відкрито три дисциплінарні справи за зверненнями за його рішенням щодо учасників масових акцій в період з 21 листопада 2013 року до 21 лютого 2014 року.

Суддями-корупціонерами буде займатися спеціальний відділ НАБУДиректор НАБУ Артем Ситник розповів про те, що в Бюро може бути створено спеціальний відділ детективів з корупції в судовій владі.

Також звільнена суддя Червонозаводського районного суду Харкова Олена Васильєва, за рішеннями якої були притягнуті до адміністративної відповідальності учасники акцій протесту 19 лютого 2014 року в Харкові. Тоді активісти Євромайдану Голубєв і Воронцов, що брали участь у блокуванні воріт Академії внутрішніх військ, отримали по 15 діб адміністративного арешту кожен.

Також Президент звільнив суддю Ленінського районного суду Луганська Олексія Золотарьова, який в лютому 2013 року ухвалив чотири неправових рішення щодо права власності на трубопроводи, що розташовані на землях Слов'яносербського, Сватівського і Білокуракинського районів Луганської області. Внаслідок часткового демонтажу трубопроводів сталося руйнування меліоративної системи. Загальна довжина трубопроводів, які вибули з державної власності та власності третіх осіб на підставі незаконних судових рішень судді Золотарьова, становить 37,7 кілометрів.

Нагадаємо, минулого тижня Президент України Петро Порошенко звільнив генерал-лейтенанта Анатолія Пушнякова з посади командувача Сухопутних військ Збройних сил України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: