Форум партійної надії: як боротьба з корупцією стає національною ідеєю

Читать на русском
Олександр Радчукполітолог

Антикорупційний форум, що гучно відбувся у столичному МВЦ, для багатьох став подією загадкового значення. З одного боку, організатори та учасники зізнавалися в тому, що не очікували такого резонансу та присутності більше 6 тисяч людей. Мовляв, подія була запланована всього тиждень тому, а на організацію пішло лише 5 днів. З іншого боку, міркуючи логічно, розумієш: просто так подібні заходи не відбуваються. Відверто кажучи, журналісти, яких на форумі було більш ніж достатньо, очікували чергових гучних заяв щодо створення нової партії, ідейним натхненником якої став би нинішній очільник Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі. Однак почули лише пропозиції та розпливчасті заяви учасників форуму щодо можливого створення політичної сили. «Це було б занадто банально», – пролунало з вуст нардепа Сергія Лещенка під час чергової експертної панелі.

Дійсно, зібрати таку кількість різних за своїми ідейними переконаннями, статусом, цінностями, рівнем достатку, досвіду, активних громадян, які прибули на форум з усіх регіонів України, та одразу оголосити про створення нової політичної сили – було б надто сміливо та необачно. Тому метою організації форуму було не що інше, як формування прототипу, моделювання такої політичної сили. Потрібно було визначити рівень сприйняття основних спікерів, бажання людей об’єднуватися довкола ідеї боротьби з корупцією, рівнем можливого залучення коштів.

Організаторам форуму тепер є про що задуматися. По-перше, в основному усі спікери користувались довірою серед присутніх. По-друге, всі присутні – люди з активною громадянською позицією. По-третє, фандрайзинг пройшов «на ура»: за 5 днів організатори зуміли акумулювати більше 1 млн грн. Скептики скажуть, що це занадто мала сума грошей для подальших дій на політичній мапі України, однак важливим є сам факт залученості громадян. Те, що вони бажають давати гроші, є сигналом про те, що людям не байдуже, а значить, вони достатньо мотивовані для подальших кроків. По-четверте, ні в кого навіть у думках не виникало сумнівів щодо правильності загальної ідеї проведення форуму: тут потрапляння, як то кажуть, «10 із 10» – боротьба з корупцією. Ця тема хвилює кожного українця, когось більшою, когось меншою мірою, але байдужих немає.

Тиск громадськості змусить владу боротися з корупцією – ЛещенкоНардеп Сергій Лещенко заявив, що показати кращі результати в боротьбі з корупцією допоможуть місцеві антикорупційні форуми та громадські рухи.

Свідченням того, що форум був не лише місцем зібрання однодумців і платформою для обговорення антикорупційного спротиву, є те, що виступи учасників під час «експертних» панелей були суто політичними. Спікери говорили на різні теми, лейтмотивом яких була боротьба із корупцією. Проте головний меседж пролунав наприкінці форуму з вуст народного депутата Мустафи Найєма: досить обурюватися та констатувати проблему, прийшов час діяти. А, як відомо, діяти без створення структури в будь-якій сфері неможливо. В такий спосіб учасників форуму запрошували долучатися до активної політики, що є дуже продуманим кроком. Організатори вирішили заздалегідь подбати про одну з найбільших вад наявних партійних проектів – брак кадрів і команди. Без кістяка активних людей – чи то з громадського сектору, чи то бізнесу – збудувати потужну та дієву структуру неможливо. А тим паче – проводити зміни в країні, у разі досягнення відповідного результату на виборах та здобуття влади, без кваліфікованого та мотивованого кадрового резерву – нереально. З подібною проблемою за останні 2 роки зіштовхнулися всі нові політичні проекти, що нині зайшли до парламенту: це і «БПП», і «Народний фронт», і «Самопоміч».

Також про підготовку до створення формальної структури свідчать плани організаторів провести подібні форуми ще в 4 великих містах України. Тож, спробуємо стисло проаналізувати ті можливості, які мають організатори форуму для створення нової потужної політичної партії.

Інгредієнти

Насправді, складається враження, що учасники вчорашнього форуму лукавлять, адже для створення нової партії є всі необхідні елементи.

  1. «Обличчя партії». Серед них були лідери партій «Сила людей», «Демальянс», «Громадянська позиція», низка знакових громадських діячів, народні депутати Сергій Лещенко, Мустафа Найєм, Світлана Заліщук, Єгор Соболєв. Частина команди Міхеіла Саакашвілі – Олександр Боровик, Давид Сакварелідзе. Усіх їх об’єднує одна спільна риса – вони користуються значною довірою серед громадян і є тими «новими обличчями», про які так багато говорять і в українському суспільства, і в світі.

  2. Ідейний натхненник, лідер. Безперечно ним є колишній президент Грузії Міхеіл Саакашвілі. Це видно навіть з того, як за ним «хмарою» впродовж усього заходу слідували близько сотні журналістів. Взагалі, на форумі склалося враження, що Саакашвілі – це не просто чиновник високого рангу, це людина, яка тримає дистанцію від усіх колишніх і нинішніх політичних еліт. Дехто пов’язує його постать із новими надвисокими очікуваннями. Небезпека полягає в тому, що українське суспільство вже кілька разів перехворіло на «політичне месіанство» й досі не набуло належного імунітету.

  3. Ідеологія. Ідея боротьби з корупцією, звичайно, не тягне на повноцінну партійну ідеологію, однак може стати хорошою платформою для подальшого позиціонування політичної сили. Принаймні вона має високу підтримку серед усіх верств населення.

  4. Майданчик для законодавчих ініціатив. Уже створене міжфракційне об’єднання «Єврооптимісти» є доброю стартовою можливістю для подальшого просування ідей майбутньої партії. Тобто учасники форуму зможуть не просто запропонувати перелік дій, але й почати його реально втілювати у життя, використовуючи наявні механізми законотворення та власного статусу народних обранців.

  5. Формування меседжів/програмних цілей. Саме для цього на форумі його учасникам було запропоновано об’єднатися в команди для напрацювання креативних ідей. Що й було зроблено за окремими секторами: учасники поділилися міркуваннями й досвідом, запропонували своє бачення системної боротьби з корупцією у сферах державного управління, митниці, податків, взаємовідносин держави з бізнесом тощо. Тепер ці ідеї можна сміливо формалізувати в готові партійні програми, стратегії. Ще одним симптомом того, що створюється нова політична сила, була присутність різноманітного штибу політичних консультантів, політтехнологів, соціологів. Це стовідсоткова ознака того, що подібний захід є лише елементом певного великого задуму, який у подальшому складеться в єдину мозаїку.

Диспозиція

Слід також наголосити й на привабливості самої ідеї створення нової політичної сили за нинішніх обставин. По-перше, падіння рейтингів двох найбільших провладних партій: катастрофічне – у «Народного фронту» та поступове – у «БПП». Їхнє публічне протистояння викликає несприйняття великої частини суспільства, яке очікує на нових активних політиків. Розчарування від низького темпу реформ додає простору для маневрів. Рейтинги інших політичних сил на кшталт «РПЛ», «Батьківщини» та «Самопомочі» вже не показують стрімкої динаміки зростання, що свідчить про певний «поріг» електоральної підтримки.

Холодницький обіцяє рішуче реагувати на корупцію в Кабміні, АП або ГПУКерівник Антикорупційної прокуратури Назар Холодницький заявив, що його відомство у разі виявлення фактів корупції у вищих ешелонах влади займеться їх розслідуванням

В заключному слові до учасників антикорупційного форуму Міхеіл Саакашвілі підкреслив, що не боїться «ні Бені, ні Сені». Іншими словами, «Народний фронт» та «УКРОП» і є головними конкурентами майбутньої партії в новому політичному сезоні.

Ще один варіант – створення партії для підтримки курсу Президента. «БПП» потроху в'язне в негативі, тоді як «НФ» узагалі майже не має рейтингів, аби ще раз стати надійним партнером по коаліції для пропрезидентської політичної сили. Тож у разі проведення дострокових парламентських виборів має «вирости» нова політична сила, яка за динамікою зростання перекриватиме електоральні втрати «БПП» та здобуде прихильність більшої частини тих громадян, які раніше голосували за «Народний фронт».

Скоріш за все, створення нової політичної сили припаде на березень-квітень 2016 року. Саме в цей час Міхеіл Саакашвілі разом з іншими учасниками «антикорупційної команди» здійснить заплановані поїздки регіонами України. Тож, скоріш за все, наступного року українців очікує чергова насичена на політичні події осінь.

Олександр Радчук, спеціально для «Слово і Діло».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: