Жорсткі заходи: як парламент зібрався тиснути на депутатів місцевих рад?

Читать на русском
Петро Порошенко підписав норму про внесення змін до статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування», що передбачають поіменне голосування в місцевих радах та оприлюднення його результатів.

Петро Порошенко підписав норму про внесення змін до статті 59 Закону України «Про місцеве самоврядування», що передбачають поіменне голосування в місцевих радах та оприлюднення його результатів.

Відповідне рішення Верховна Рада ухвалила ще 26 листопада, пише «Слово і Діло».

В Адміністрації Президента наголошують: таке рішення затверджує принцип гласності, адже голосування в місцевих радах тепер може бути проконтрольоване громадськістю. Втім, із цього правила передбачені й винятки – в окремих випадках, якщо голосування вважається таємним, що передбачено пунктами 4 і 16 статті 26, пунктами 1, 29 і 31 статті 43 та статтями 55, 56 закону про місцеве самоврядування. Документ набуде чинності протягом 2 місяців з моменту публікації.

Top secret: як місцева влада не хоче відкривати свої лаштунки громадянамМісцева влада не хоче виконувати закон України «Про доступ до публічної інформації»: інформацію про перших осіб міські ради дбайливо охороняють, називаючи її конфіденційною.

Разом з тим, нині Верховна Рада обговорює черговий крок до контролю за ефективністю роботи місцевої влади. Йдеться, зокрема, про законопроект №3693, який передбачає можливість партій у разі потреби відкликати місцевих депутатів без річного терміну очікування, як це було раніше. Поки що необхідної кількості голосів для його ухвалення не назбиралося, однак, імовірно, депутати повернуться до розгляду цього питання після голосування по Бюджету.

Проект закону передбачає, що підставою для відкликання парторганізацією свого депутата з місцевої ради може стати: невідповідність його діяльності меті партії, відмова зустрічатися з виборцями та звітувати перед ними, відмова депутата входити до фракції партії, за виборчим списком якої він обраний, вихід обранця з осередку партії. Цікаво також те, що законопроект передбачає норму про можливість забирати мандат на зборах місцевої парторганізації, участь самого депутата в яких не є обов'язковою.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» вже писало про те, що загальний рівень відкритості місцевої влади в Україні надзвичано низький.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: