Валютні кредити: що вирішив Президент?

Читать на русском
Президент України Петро Порошенко застосував право вето до скандального законопроекту про реструктуризацію валютних кредитів.

Президент України Петро Порошенко застосував право вето до скандального законопроекту №1558-1, яким передбачена реструктуризація споживчих кредитів, виданих за курсом на дату укладення договору, тобто в більшості випадків за курсом 5,05.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на Укрінформ.

Президент України Петро Порошенко переконаний, що конвертація валютних кредитів за курсом 5,05 грн за 1 дол. завдасть банківській системі збиток на 76 млрд гривень.

Раніше він заявляв, що закон про реструктуризацію валютних кредитів призведе до руйнування банківської системи і знищенню золотовалютних резервів України.

У той же час, голова Комітету економістів України Андрій Новак переконаний, що не потрібно, як кажуть, придумувати нічого нового, все вже давно можна було вирішити.

За реструктуризацію валютних кредитів заплатять платники податків – експертВідповідальність за стрімку девальвацію гривні повинні нести три винні сторони – Нацбанк, комерційні банки і позичальник

«Першим обов'язковим кроком для вирішення ситуації з валютними кредитами повинен бути мораторій на вилучення майна, яке перебуває під заставою. Другим кроком - розробка та введення в дію спеціальної програми для позичальників. І, нарешті, всі ризики повинні бути розділені на три суб'єкти: позичальник, комерційний банк і держава. Тільки так, розділивши навантаження, можна вийти з цього колапсу», - аналізує Новак.

Економічний експерт Ілля Несходовський вважає, що банки не підуть на такі умови й на шкоду для себе і будуть диктувати свої правила переводу, які можуть бути ще більш кабальними умовами.

За деякими даними близько 50 тис. Фізичних осіб мають валютні кредити під заставу житла, землі, нежитлових приміщень, але не всі вони є малозабезпеченими або придбали в кредит єдине житло.

Нагадаємо, як повідомлялося в грудні 2014, НБУ запропонував банкам і позичальникам меморандум про реструктуризацію валютних іпотечних кредитів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: