В НБУ назвали варіанти вирішення проблеми валютних кредитів

Читать на русском
На сьогодні є два варіанти вирішення проблеми реструктуризації валютних кредитів – шляхом добровільної конвертації, або шляхом примусової конвертації.

На сьогоднішній день є два варіанти вирішення проблеми реструктуризації валютних кредитів 0 шляхом добровільної конвертації на умовах Меморандуму, який запропонували банки, або шляхом примусової конвертації, передбаченої відповідним законопроектом.

Про це у своєму блозі на порталі «Мінфін» написав представник Нацбанку України Андрій Дубас, передає «Слово і Діло».

При цьому Дубас відзначив, що, відповідно з домовленостями між Україною і МВФ, будь-який закон про примусову конвертацію споживчих кредитів в іноземній валюті, який буде прийнятий парламентом, має бути ветований Президентом України. Він також нагадав, що Верховна Рада підтримала у другому читанні відповідний законопроект, але, незважаючи на необхідність доопрацювання, відправила його на третє читання.

За його словами, громадською радою при НБУ буде створена комісія, яка розглядатиме скарги у разі невиконання банками взятих на себе зобов'язань по реструктуризації кредитів за умовами Меморандуму. «І саме позичальники повинні увійти до складу цієї комісії. Таким чином питання хоч і поступово, але все ж таки буде вирішуватися», – говорить представник Нацбанку.

Що ж стосується банків, які не підписали Меморандум про врегулювання питання реструктуризації споживчих кредитів в іноземній валюті, то, за словами Дубаса, у травні в Національному банку відбулася нарада з керівниками цих банків, які заявили про те, що реструктуризують споживчі кредити, але на умовах власних програм реструктуризації.

«На завершення хочеться нагадати, що банк – це посередник. Тобто вкладник, який довірив банку свої кошти, і позичальник, що одержав ці кошти як кредит для покупки житла. Тому слід пам'ятати, що не можна вирішувати проблему однієї людини за рахунок іншої», – підкреслив Дубас.

Насамкінеь представник НБУ пояснив, що в Меморандумі, який запропонували банки, вказані умови, за яких банки готові йти на поступки і взяти на себе частину валютних ризиків. «А прийняття закону, який зобов'яже всіх конвертувати валютні споживчі кредити в гривню за курсом 5,05 грн/дол. CША, призведе до збитків, які банкіри оцінюють у 100 млрд грн», – повідомив експерт.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: