Реструктуризацію валютних кредитів у МВФ розцінили як згортання реформ в Україні

Читать на русском
Міжнародний валютний фонд різко негативно поставився до реструктуризації валютних кредитів, закон про яку прийняли 2 липня.

Ухвалений Верховною Радою 2 липня закон про реструктуризацію валютних кредитів є ознакою розвороту економічних реформ, розпочатих урядом України, вважають у Міжнародному валютному фонді.

Про це пише «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

В організації зазначили, що законопроекти на зразок 1558-1 про конвертацію валютних кредитів ляжуть важким тягарем на банки, а через них – на вкладників і позичальників більшості фінансових установ. І все це – заради вигоди окремих осіб.

У МВФ таке рішення парламенту порівняли з розворотом економічних реформ, який відбувся під час президентства Віктора Януковича. «Розворот економічних реформ у зворотний бік для уявного виграшу вже завдавав шкоди економіці України в минулому. Україні варто дотримуватися курсу реформ, економічного оновлення і відповідальної макроекономічної політики», – зазначив директор європейського департаменту МВФ Пол Томсен.

Між тим, в МВФ також відзначають, що на цьому популістські рішення Ради не закінчуються: пакет семи фіскальних законів, який депутати планують ухвалити цього тижня, збільшить витрати Державного бюджету на 2% ВВП цього року, і ще на 3,5% – в наступному. Це, на думку фінансових експертів Фонду, суттєво послабить зусилля країни на шляху до відновлення фіскальної стійкості та макроекономічної стабільності в Україні.

«Ми спостерігаємо із занепокоєнням за недавніми законодавчими ініціативами, які мають на меті розгорнути ці рухи. Ці законопроекти унеможливлять заходи, що були здійснені в контексті підтриманої МВФ програми, в області пенсійної реформи, реформи енергетичного сектору та раціоналізації витрат», ˜– заявив Томсен.

Нагадаємо, кількома днями пізніше після прийняття закону про реструктуризацію валютних кредитів Президент України Петро Порошенко розкритикував депутатів парламенту, назвавши таке їхнє рішення популістським і злочинним.

***
Всі матеріали, які розміщені на цьому сайті із посиланням на агентство «Інтерфакс-Україна», не підлягають подальшому відтворенню та/чи розповсюдженню в будь-якій формі, інакше як з письмового дозволу агентства «Інтерфакс-Україна».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: