Український паспорт варто замінити єдиним документом – експерт

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

Перехід на нові ID-картки – не найгірша з ідей українського уряду, але питання в тому, наскільки нам взагалі потрібні саме такі особливі документи лише всередині країни.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний експерт Петро Олещук, аналізуючи заяву Арсена Авакова про те, що з 1 січня 2016 року Міграційна служба починає процес заміни паспортів-книжок на нові ID-картки.

«З одного боку, ми маємо рухатися в євроінтеграційному напрямку. Наш паспорт дійсно досить архаїчний. З іншого боку, виникає питання, наскільки нам взагалі потрібні якісь особливі ідентифікуючі документи, тому що багато залежить від тієї інформації, яку вони зможуть переносити. Очевидно, що паспорт нинішнього зразка в Україні не потрібен. Варто подумати, як поєднати функції закордонного та внутрішнього паспортів», – розмірковує Олещук.

Якщо вже й створювати нові ID-картки, то, як підкреслив експерт, вони мають містити набір важливої інформації, який стосуватиметься не лише ідентифікації особи, але й деяких аспектів життя цієї особи.

Оформлення паспорта: реформи адмінпослуг у Києві немаєЖурналіст «Слова і Діла» перевірила стан надання адміністративних послуг громадянам України й на особистому прикладі переконалася, що реформа адмінпослуг у столиці не працює.

Загалом, як уточнив він, ця ідея – не найгірша з тих, що пропонував уряд, але є багато сумнівів щодо її реалізації. Зокрема, є питання щодо виготовлення, вартості, конкретного механізму впровадження.

«Наш паспорт – це пережиток радянської системи, як і прописка, яку в нас перейменували на реєстрацію. Але все одно це дозвільна процедура, потрібна звертатися до державних органів, які дають дозвіл, де зареєструватись, причому це не зовсім швидко відбувається», – пояснює він.

В нинішньому вигляді український паспорт не потрібен. Якщо ми його скасуємо, то відразу ж знімемо цілу низку питань. Наприклад, чи має там бути російська мова. Тому настільки формалізований документ не потрібен.

«Але й новий паспорт мав би виконувати дві функції – ідентифікації особи всередині країни та надавати можливості для подорожей за межами країни. На цьому можна економити й час, і ресурси», – зауважив експерт.

Нагадаємо, раніше електронна петиція «Надавати громадянам України паспорт тільки українською (без мови окупанта)» набрала 25 934 голосів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: