Кінець блокади: чому кримські татари здалися? Експерт

Читать на русском
Петро Олещукполітичний експерт

У результаті певних домовленостей на керівництво Меджлісу вчинено тиск, тому активісти відмовилися проводити акції, які просто неможливі без підтримки держави.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Петро Олещук, аналізуючи інформацію про те, що Україна відновила постачання електрики до Криму, а Ленур Іслямов зізнався, що тримати блокаду Криму й далі вже неможливо.

«Скоріш за все, це результат тиску з усіх боків. Це тиск і з боку РФ, оскільки, ймовірно, була загроза якогось нового витка репресій. Другий момент – тиск всередині України. Чубаров входить до президентської фракції. Контакт з Порошенком є, і представники Президента, скоріш за все, знайшли аргументи, щоб переконати їх, в обмін на якісь преференції. Можливо, отримані обіцянки, що проблеми із заручниками російської влади якимось чином будуть вирішені, але неофіційно», – аналізує політолог.

Очевидно, підкреслив експерт, це є результатом тиску, проти якого вони вистояти не можуть.

Повноцінна ізоляція Криму неможлива – експертСпеціаліст поділився міркуваннями щодо інформації про те, що в Криму вже готуються до морської блокади.

«Це вкотре показує, що незрозуміла ситуація з постачанням до Криму вигідна обом сторонам. Згадати хоча б заяви Кононенка, Демчишина та інших. Є люди, які заробляють на постачанні до Криму», – вважає він.

Крім того, за його словами, це також може бути пов'язано з неофіційними домовленостями, які супроводжують Мінський процес.

«Виходячи з останніх подій, можна встановити загальну логіку. Сенс такий: Україна офіційно не визнає окупацію Криму, але водночас істотно їй не перешкоджає та зобов'язується забезпечувати поставки до Криму. В обмін на це РФ гарантує відсутність війни на Донбасі», – пояснює Олещук.

Нагадаємо, що на початку листопада власник кримськотатарського телеканалу ATR Ленур Іслямов заявив, що за період блокади Криму Україна недоотримала близько $1 млрд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: