Муженко: створити тільки контрактну армію неможливо

Читать на русском
Формування армії, яка складатиметься виключно з військовослужбовців-контрактників, сьогодні є нереальним завданням.

Формування армії, яка складатиметься виключно з військовослужбовців-контрактників, сьогодні є нереальним завданням.

Про це в інтерв'ю «Фокусу» заявив начальник Генерального штабу, генерал армії Віктор Муженко, пише «Слово і Діло».

На даний момент у Збройних силах України служить багато контрактників. За словами Муженка, вони краще підготовлені та здатні краще виконувати поставлені завдання. «Ми зацікавлені в тому, щоб таких людей було якомога більше, але потрібно враховувати наші реалії, в тому числі економічні. Тому тільки контрактне формування сьогодні нереальне», – заявив керівник Генштабу.

Заяви Авакова і Яценюка про перехід на контрактну армію – популізм?Президент України Петро Порошенко виключив можливість створення 100% контрактної армії в Україні.

Він повідомив, що в умовах війни необхідно мати певну кількість людей в оперативному резерві – для доукомплектування частин, тому зараз гостро стоїть питання про створення стратегічного резерву.

«У разі широкомасштабної агресії нам необхідно буде в рази збільшувати чисельність збройних сил, нарощувати бойові можливості й, на жаль, поповнювати втрати. Тому нам необхідний буде й мобілізаційний резерв. Тільки контрактники не зможуть протистояти одній з найпотужніших армій світу, а в Європі російська армія є найчисленнішою», – зазначив Муженко.

Головнокомандувач ЗСУ також назвав помилкою заяви деяких політиків про те, що професійна армія кількістю в 50 тисяч осіб зможе протистояти мільйонному або півмільйонному угрупованню російських військ.

«Співвідношення виходить занадто серйозним і не на користь контрактної армії. У нас лінія бойового зіткнення 500 км. 50 тисяч (осіб) – це 100 солдатів на кілометр фронту. Чи здатні вони будуть утримати фронт? Але ж є таке поняття, як оперативна побудова, є другий ешелон, є резерви, є артилерія, є підрозділи забезпечення – бойового, матеріального, медичного», – пояснив Муженко.

«Є інші ділянки державного кордону, які теж потрібно прикривати. Тож контрактної армії поки для цього явно недостатньо», – резюмував начальник Генштабу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: