Контракт на півроку: спосіб не виплачувати пільги чи створення аматорської армії? Експерт

Читать на русском
Іван Якубецьвійськовий експерт

Внаслідок такого дозволу ми не будемо мати боєздатної армії.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів начальник аеромобільних військ ЗСУ (1998-2005), полковник запасу Іван Якубець, аналізуючи інформацію про те, що українським військовим дозволили укладати контракти на півроку.

«Враховуючи те, що держава бідна, й утримати контракту армію як слід ми не зможемо, потрібне було гнучке рішення. Контракти на півроку й стали таким рішенням, але доцільним воно було набагато раніше – на початку минулого року, коли військові з різних причин мали повернутися. В умовах війни, коли проводились призови, результат був би більш ефективним. Але в умовах мирного процесу це призведе до плинності кадрів, до їхньої низької фахової підготовки. Плинність кадрів буде у військах саме на тих посадах, які є найголовнішими в бою. А в бою головний не генерал чи полковник, а солдат», – аналізує експерт.

Військовий застерігає, що внаслідок дозволу укладати контракти на півроку ми не матимемо боєздатної, дійсно професійної армії.

На його переконання, в мирний час це нічого не змінить і не вирішить до ти, доки не буде нормально організована військова служба. Лише призов стабілізує ситуацію з контрактниками.

Власов пообіцяв запустити електронну акцизну маркуСказано 28 вересня 2018 р.Статус обіцянки: Не виконано

Водночас політолог Євген Жеребецький припускає, що короткострокові контракти – це спроба заманити на службу, але при цьому зменшити виплати.

«Завжди було так: чим більше служиш, тим більші пільги. А зараз короткостроковий контракт – це півроку служби, на яку людина фактично йде добровольцем. Відповідно, якщо ти доброволець, то які тоді можуть бути запити на пільги? Є лише ті пільги, які надаються автоматично на випадок смерті, поранення і втрати працездатності», – розмірковує політолог.

Раніше глава МВС Арсен Аваков виступив з ідеєю якнайшвидшого переходу армії на контрактну основу, зважаючи на складнощі з мобілізацією. Пізніше в Міноборони підрахували, що контрактна армія коштуватиме Україні сто мільярдів гривень щорічно. Наразі в уряді обіцяють, що всі призовники отримають матеріальну допомогу в розмірі двох мінімальних зарплат.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: