МВФ може припинити співпрацю з Україною через податковий проект парламенту – експерт

Читать на русском
Олександр ЖолудьНезалежний економічний експерт

Недопрацювання є у всіх проектах податкового кодексу, але в поточному вигляді парламентський податковий проект ухвалювати не варто.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь, аналізуючи інформацію про те, що фракція «Блоку Петра Порошенка» не буде голосувати за урядовий податковий проект.

«Це взагалі нетипова ситуація, коли фракція, яка є основою більшості та яка подавала людей до того ж Кабміну, виходить з альтернативним проектом. Це вже не нормально», – зауважив експерт.

«БПП» запропонував своє бачення нової податкової реформиУ новому Податковому кодексі «БПП» пропонує зменшити кількість податків з дев’ятнадцяти, які є сьогодні, до чотирьох зі ставкою 10% кожний.

Щодо проекту, який пропонується парламентом, то, за його словами, він містить більші ризики.

«Цей проект закладає тимчасове скорочення доходів Бюджету без пояснення, яким чином покривати наявні видатки. Там лише загальні фрази щодо того, що у нас неефективні держвидатки й їх можна скоротити. На жаль, це лише загальні заяви без конкретних даних, як насправді змінити ситуацію», – пояснює Жолудь.

Як уточнив аналітик, те, що пропонується парламентом, не може бути ухвалено через те, що в такому разі ми виходимо на значно більший дефіцит Бюджету, ніж дозволено домовленостями з кредиторами та МВФ.

«Це може бути загрозою припинення співпраці з МВФ», – наголосив він.

«Або буде ухвалено компромісний варіант, що буде ближчим за рівнем ставок до поточного кабмінівського варіанту, але тут важливо розуміти, що ставки – це частина питання. Інша частина – адміністрування. Скоріш за все, ми вийдемо на компроміс зі ставками Кабміну, але щодо адміністрування податків врахують пропозиції парламенту», – припускає Олександр Жолудь.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів України Наталія Яресько зазначила, що Україні потрібна власна податкова модель, яка відповідатиме нашим реаліям, та порівняла старий Податковий кодекс з радянськими «Жигулями».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: