Справа Мартиненка могла потягнути на дно Яценюка – експерт

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Мартиненко склав депутатські повноваження, щоб не створювати додаткових проблем прем'єр-міністру та уряду.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, аналізуючи інформацію про те, що Микола Мартиненко заявив про складання депутатських повноважень.

«Мартиненко вирішив піти й пояснення цьому абсолютно просте: 11 грудня завершується мораторій на скасування вотуму довіри уряду. Саме це підштовхнуло Мартиненка на таке рішення. Це достатньо мужній крок, у нас багато депутатів мають подібні звинувачення, але Мартиненко був змушений зробити це, щоб не створювати додаткових проблем для Арсенія Яценюка», – розмірковує експерт.

«Справа Мартиненка» або Зростаюча загроза олігархічних війнСправа бенефіціара «Народного фронту» і голови паливно-енергетичного комітету Верховної Ради Миколи Мартиненка загрожує обернутися новим етапом боротьби олігархічних груп і як наслідок – виходом «НФ» з коаліції.

Як пояснив політолог, це потрібно було зробити, щоб справа Мартиненка не потягнула на дно самого Арсенія Яценюка та його уряд.

Також експерт зазначив, що невдовзі Україну відвідає віце-президент США Джо Байден, але це не стосується даної ситуації.

«Байден тут ні до чого. Безумовно, він дискутуватиме з приводу уряду Яценюка, але справа Мартиненка занадто дрібна для візиту Байдена», – підкреслив Фесенко.

Також, політолог Валентин Гладких переконаний, що заява Мартиненка напряму не пов'язана з візитом Байдена.

«Це швидше результат усвідомлення того факту, що у нинішніх обставинах депутатський мандат не розширює поле можливостей, а навпаки зменшує його. Треба розуміти, що скласти мандат - це одне, а відмовитися від реальних важелів впливу на процес прийняття політичних рішень - це геть інше. Отже, навіть склавши мандат Мартиненко залишиться доволі впливовою фігурою. Припущення про те, що такий крок може врятувати уряд Яценюка - це намагання видати бажане за дійсне. Претензії до Яценюка і його уряду значно серйозніші ніж банальні обвинувачення Мартиненка у корупції», - вважає він.

Як повідомлялося раніше, швейцарські правоохоронці вже майже два роки розслідують справу проти Мартиненка за підозрою в хабарництві та відмиванні грошей. Якщо правоохоронцям вдасться довести провину політика, йому загрожує ув'язнення терміном до п'яти років.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: