Евакуація в Раді: підстава чи маніпуляція, щоб протягнути потрібний закон? Експерти

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог

Заяви про евакуацію Верховної Ради більше схожі на маніпуляцію, аніж на правду.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Дмитро Купира, аналізуючи повідомлення про мінування будівлі ВР одночасно з розглядом низки законопроектів.

«Ситуація, що склалася, є відвертою маніпуляцією. Будівля або працює, або не працює. Зрозуміло, що депутати недоторкані, але за фактом працівники служби безпеки заважали журналістам виконувати їх службові обов'язки в законодавчому органі влади. Це взагалі безглузда логіка: виходить, що нардепи залишаються в будівлі, тому що їх не шкода», – аналізує експерт.

За його словами, на порядку денному сьогодні не один важливий законопроект й до закінчення засідання ще може бути багато цікавого.

Анонс: «ВРУ уже год». Підсумки роботи Верховної Ради VIII скликання27 листопада 2015 українському парламенту VIII скликання виповнюється рік. Чи працювали слуги народу на благо країни весь цей час? Що встигли виконати, а що – безнадійно провалили? Чиїм обіцянкам повірили українці та хто цим скористався?

Водночас політолог Віктор Каспрук зазначив, що сьогодні дійсно розглядають закон про держслужбу, зокрема з поправкою про підвищення зарплати депутатам, але з іншого боку – всі чудово розуміють, що в такій корумпованій країні, якою є Україна, підвищення зарплат нічого не дасть.

«Ми маємо ту державну модель та бюрократичну еліту, яка залишилася від СРСР, і вони виховані в цій системі координат. Депутати не відмовляться від того, що їх годувало майже 25 років незалежності. Держслужбовці в нашій країні в більшості своїй безконтрольні, тому змінювати потрібно всю парадигму», – вважає Каспрук.

На його думку, евакуація – це просто підстава, щоб було менше інформації про те, яким чином сьогодні ухвалюватимуть той чи інший законопроект, оскільки малоймовірно, що сьогодні до ВР можна пронести якийсь вибуховий пристрій.

Як відомо, сьогодні в ході пленарного засідання депутати розглянуть законопроекти, спрямовані на децентралізацію, а також проект закону про державну службу.

Зазначимо, що спікер Верховної Ради Володимир Гройсман заявив, що парламент продовжить роботу, незважаючи на інформацію про мінування будівлі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: