ГПУ свідомо приписувала поплічникам Януковича статті, які для ЄС нічого не означають – експерт

Читать на русском
Костянтин Бондаренкополітолог

Два роки українська влада створювала підґрунтя для того, щоб ЄС зняв санкції з Януковича та його соратників.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Констянтин Бондаренко, аналізуючи інформацію про те, що в березні ЄС може зняти санкції із соратників Януковича.

«Дійсно, в лютому 2014 року нова влада зробила усе, щоб через кілька років активи й рахунки Януковича та його команди за кордоном могли бути використані. Причина полягає в тому, що провадження порушувалися за статтями, до яких критично ставляться на Заході. Наприклад, провадження проти значної частини оточення Януковича порушувалися за так званою «юліною статтею», тобто за перевищення службових повноважень. Це саме та стаття, що не визнається європейським законодавством», – розповідає політолог.

При цьому, як підкреслив експерт, у ГПУ чудово знали про те, що для Заходу ця стаття нічого не означає.

Чи допоможе законопроект Чорновол повернути мільярди, вкрадені Януковичем і «сім'єю»? ЕкспертЕксперт поділився міркуваннями щодо зареєстрованого у ВР проекту закону №3025 від Тетяни Чорновол та Олега Барни, що, на думку авторів, допоможе спростити процедуру повернення в Україну вкрадених Януковичем і «сім’єю» державних коштів.

«Другим важливим моментом є те, що фактично за жодною статтею не передбачалася конфіскація майна. Таким чином, було створено підґрунтя для того, щоб справи Януковича та його команди були переглянуті. На сьогоднішній день питання їхніх рахунків не регулюються жодними українськими судовими рішеннями, немає жодних юридичних норм, які б обмежували їхнє використання, крім політично ухвалених на Заході рішень», – пояснює Бондаренко.

Але ЄС, за його словами, чекає, що насамперед українська влада має сказати своє слово.

«Якщо в Україні немає жодних судових рішень проти Януковича та його команди, тому що для Заходу важлива думка суду, а не слідчих ГПУ, то який сенс ЄС тримати під арештом рахунки Януковича?», – підсумував політолог.

Нагадаємо, що за рішенням Ради ЄС застосовані обмежувальні санкції щодо 22 колишніх українських високопосадовців та пов'язаних з ними людей. У 2014 році Генеральна прокуратура України порушила понад 30 кримінальних проваджень щодо екс-президента Віктора Януковича та людей з його оточення.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: