Блокаду Криму здійснив кримськотатарський народ, а не українська влада – експерт

Читать на русском
Антон Крутьполітолог

Україна фактично запровадила вільну економічну зону в Криму.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Антон Круть, аналізуючи заяву Президента України Петра Порошенка про те, що Україна готується до торгової блокади Криму.

«Насправді, не слід вважати, що Україна офіційно визнала блокаду Криму. В п'ятницю в АП Порошенко пообіцяв Джемілєву розпорядитися, щоб Кабмін підготував відповідну постанову. При цьому, лише окремі групи товарів підпадатимуть під цю заборону. Буде заборонено сполучення саме фурами. Тобто не буде там повного ембарго, як собі багато хто уявляє», – розповідає експерт.

Крим без світла: що буде далі з півостровом? ЕкспертПолітолог поділився міркуваннями стосовно ситуації із відключенням електроенергії в Криму.

На його переконання, малоймовірно, що блокада триватиме довго, оскільки українська держава, яка фактично запровадила вільну економічну зону в окупованому Криму, до цього часу не демонструвала жодних намірів обмежувати рух.

«Якби не кримські татари та активісти «Правого сектору», які там, власне, за мовчазної згоди Президента розпочали це все, жодної блокади не було б», – наголосив він.

За його словами, також сумнівно, що РФ зможе забезпечити Крим. Можливо, критично важливі об'єкти інфраструктури, наприклад, лікарні та школи, вони зможуть забезпечити, але на це знадобиться принаймні рік.

Зазначимо, що 20 вересня 2015 року активісти оголосили про початок продовольчої блокаду Криму. На початку листопада власник кримськотатарського телеканалу ATR Ленур Іслямов заявив, що за період блокади Криму Україна недоотримала близько $1 млрд.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: