В ГПУ розповіли, хто керував розгоном «студентського Майдану»

Читать на русском
Безпосередніми керівниками розгону «студентського Майдану» в ніч проти 30 листопада 2013 року стали високопоставлені київські правоохоронці, а замовником – особисто екс-президент Янукович.

Безпосередніми керівниками розгону «студентського Майдану» в ніч проти 30 листопада 2013 року стали високопоставлені київські правоохоронці, а замовником – особисто екс-президент Янукович.

Про це під час брифінгу розповів начальник Головного слідчого управління ГПУ Сергій Горбатюк, передає «Слово і Діло».

«Безпосередньо керували розгоном Майдану командир полку міліції спеціального призначення в Києві Косюк та заступник із громадської безпеки Федчук», – зазначив Горбатюк.

«Встановлено й органазаторів, які чинили цей злочин. Безпосереднє рішення про розгін Майдану саме в силовий спосіб приймалося безпосередньо колишнім президентом країни. Доручення на реалізацію цього плану було озвучено колишньому міністру внутрішніх справ України та секретарю Ради нацбезпеки і оборони Клюєву», – зазначив представник ГПУ, додавши, що вже вони своєю чергою роздавали вказівки заступнику секретаря РНБО Сівковичу, очільнику київської міліції Коряку та голові Київської міськдержадмінстрації Попову.

«По лінії міліції безпосередньо розгін цього Майдану був доручений і здійснювався спецпідрозділом «Беркут» київської міліціїї. Встановлено, що керували діями колишній заступник начальника МВС в Києві Федчук і командир полку Косюк, які залучили безпосередньо своїх підлеглих для здійснення розгону», – заявив Горбатюк.

Також Горбатюк назвав інші прізвища правоохоронців, що мають бути притягнені до відповідальності: колишній начальник управління громадської безпеки Мариненко, його заступники Тягнирядно та Дубенюк, 4 командири рот – Шевченко, Скрицький, Садовник, Антонов.

У Гаазі не знайшли доказів злочину проти людства у розстрілах на МайданіУ Міжнародному кримінальному суді в Гаазі попередньо встановили, що силовики не вчинили злочинів проти людства під час подій на Майдані в 2013-2014 роках.

«Щодо безпосередньо того самого Антонова... знову ж таки наголошую, що він притягнутий до відповідальності й обвинувальні акти щодо нього та 4-х «беркутівців»... на даний час спрямовані до суду, де й розглядаються», – уточнив представник ГПУ.

При цьому Горбатюк розповів, що заважає Генпрокуратурі притягнути до відповідальності низку високопоставлених правоохоронців. Йдеться, зокрема, про амністію, застосовану представниками режиму Януковича до окремих осіб ще в січні 2014 року, зняти яку в судовому режимі не вдалося досі.

Нагадаємо, раніше в коментарі «Слову і Ділу» політолог Олексій Голобуцький розповів, що після завершення виборів українська влада має по-справжньому взятися за розслідування злочинів проти учасників Революції Гідності.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: