Пошук винних у злочинах на Майдані гальмує система – Amnesty International

Читать на русском

Відповідно до звіту правозахисної організації Amnesty International, основними причинами тривалого та неефективного розслідування злочинів, скоєних під час Революції Гідності, є брак координації силових відомств, низький рівень кваліфікації слідчих та експертів, нездатність зберегти ключові докази та небажання чиновників співпрацювати зі слідством.

Про це йдеться у звіті Amnesty International «Україна: Рік після Євромайдану – з правосуддям затягують, у правосудді відмовляють», передає «Слово і Діло».

Першою проблемою, яка постала перед українською системою охорони права та правосуддя, стала недостатня координація ключових відповідальних силових відомств. В Amnesty International роз'яснили, що, відповідно до закону, за розслідування одночасно відповідають Генеральна прокуратура, Міністерство внутрішніх справ і Служба безпеки України (СБУ).

І якщо в ГПУ (яка відповідає за найтяжчі злочини) наприкінці минулого року збагнули, що «топчуться на місці» і створили спецпідрозділ з 50 досвідчених слідчих (у тому числі  запрошених з МВС та СБУ), то в останніх навіть такими результатами похизуватися не можуть.

Так, в СБУ, до сфери відповідальності якої належать злочини проти державної безпеки, вочевидь не справляються з покаранням посадових осіб, які віддавали злочинні накази, а з боку Міністерства внутрішніх справ спостерігається явне недопрацювання у питанні збору первинних доказів та передачі їх до Генпрокуратури.

Звідси випливає наступна проблема: через неякісний збір матеріальних доказів та свідчень очевидців (в організації стверджують, що більшість потерпілих давали свідчення міліції рік тому ще в якості підозрюваних), недостатньою є доказова база обвинувачення.

Усе це – частково результат некомпетентності працівників кожного з відомств, констатують в організації. Верхівкою проблеми є відверте небажання високопоставлених чиновників співпрацювати зі слідством. Як результат – протягом року до умовної відповідальності притягнули лише 2 рядових співробітників внутрішніх військ – тих самих, що знущалися над нинішнім депутатом ВР Михайлом Гаврилюком, пишуть представники Amnesty International у своєму звіті.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: