Чим більше часу минає, тим менше доказів у справах Майдану залишається – експерт

Читать на русском
Євген Корнійчукюрист

Вимога Президента про негайні розслідування та вироки для екс-«регіоналів» у справах Майдану може бути викликана незадовільним висновком ООН.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів юрист Євген Корнійчук, аналізуючи заяву Президента України, який вимагає від правоохоронних органів розслідувань злочинів та вироків для колишніх «регіоналів».

«Ще рік тому також говорилося про розслідування подій на Майдані та, скоріш за все, ще за рік так само розмови про це триватимуть. Можливо, зараз це пов'язано з тим, що міжнародні інституції, у тому числі ООН, минулого тижня зробили заяву про те, що розслідування кримінальних справ щодо подій півторарічної давнини вкрай незадовільні», – припускає юрист.

Порошенко будуватиме виборчу кампанію на темі покарання Януковича – експертПолітолог поділився міркуваннями щодо повідомлення про те, що Генпрокуратура офіційно викликала Януковича на допит 11 серпня.

Як уточнив фахівець, останні призначення генеральних прокурорів – похідна саме Президента. Але Ярема та нинішній генпрокурор нічого не зробили відповідним чином для цього.

«Якщо говорити про першого генпрокурора, який був від «Свободи», то є інформація, що він активно продавав докази колишнім «регіоналам», і це надалі дуже серйозно ускладнило доказову базу. Ось і в цьому теж причина», – розповідає він.

На його думку, Президенту потрібно також задатися питанням, чому він не зміг протягом року забезпечити кадровий потенціал ГПУ, яка могла б розслідувати ці справи. Чим більше часу минає, тим складніше зібрати докази.

«Якщо Президент незадоволений результатами, значить він повинен прийняти відповідні кадрові рішення», – підкреслив юрист.

Також, як зазначив фахівець, формат заочного засудження давно існує у світовій практиці, але інша справа, що така система має бути легітимною та визнаною усіма гравцями, тому що такої процедури у нас не було.

«Немає впевненості, що вона у нас буде прийматися та виконуватися відповідно до міжнародних норм і конвенцій. Це може бути черговим подарунком тим особам, які зараз перебувають під слідством у рамках заочного засудження», – пояснює Корнійчук.

Нагадаємо, ще будучи кандидатом у президенти, Петро Порошенко пообіцяв, що буде створена міжнародна слідча комісія з розслідування вбивств демонстрантів на Майдані Незалежності.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: