Результати виборів показали, що виборець не знає, за кого голосує – експерт

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

За попередніми результатами місцевої виборчої кампанії помітно, що ліберали та демократи не ходять на вибори.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Андрій Горбенко, аналізуючи попередні результати місцевих виборів та низьку явку.

«Результати виборів показали, що якщо європейців вдалося переконати, що у нас реформи відбуваються, то місцеве населення бачить реальну картину – жодних змін немає. По суті, окрім поліції, ми нічого не бачимо. Низька явка обумовлена тим, що в принципі не зрозуміло, кого вибирають. Це фактична проблема – виборець не знає того, за кого голосує», – розповідає експерт.

За його словами, фактично для виборця в регіоні, якщо судити, наприклад, за Запоріжжям, відмінність «Самопомочі» від «Нашого краю» та «Опоблоку» невелика, як за кадровим складом, так і за ідеологічним навантаженням.

Реінкарнація соратників Януковича: список партій, у яких найбільше «регіоналів»«Слово і Діло» вирішило проаналізувати списки партій, які йдуть до обласних рад, та дізнатися кількість «регіоналів» у них.

«Крім того, ліберали й демократи не ходять на вибори. Вони у Фейсбуці, вони активні на вуличних акціях, але вони не ходять на вибори. І навпаки. Та й зіграла втома. Все-таки війна два роки, дуже багато політики в інформаційному просторі. Все це спричинило зворотну реакцію та показало, що втомилися від політиків, таким чином висловивши всьому цього свого роду протест», – аналізує політолог.

Новий закон завжди викликає питання та відкриває багато моментів. Його спеціально писали так, щоб можна було певною мірою порушувати.

«Планувалося так, що ці вибори будуть не стільки місцевими, скільки приводом для реваншу та іспитом для політсил, що входять до складу більшості. Була необхідність для опозиційних сил зберегти вплив, і коли є мотивація залишитися при владі, порушення на виборах неминучі», – вважає Андрій Горбенко.

Вчора, 25 жовтня 2015 року, з усієї України пройшли місцеві вибори. Згідно з даними екзит-полів, проведених «Соціальним моніторингом» на замовлення Комітету виборців України (КВУ), на виборах до Київради перемагає «БПП «Солідарність» з 28,3%, у «Самопомочі» – 10,3%, у ВО «Батьківщина» – 10,1%, у ВО «Свобода» – 9,7%, у партії «Єдність» – 8,5%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: