У першому турі вибори виграють Садовий та Кернес – експерт

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Звичайно, на цих виборах все залежить від явки, але з великою ймовірністю у першому турі можуть перемогти Садовий у Львові та Кернес у Харкові.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, аналізуючи місцеву виборчу кампанію та другий тур виборів.

«Система голосування, за якої потрібно зібрати 50%+1 голос, є більш репрезентативною, підвищує легітимність влади, представництво громади, тому, незважаючи на те, що витрати будуть трохи вищими, і для держави, і для тих, хто веде кампанію, ця система краща», – підкреслив політолог.

Бортник припустив, що в один тур вибори, скоріш за все, пройдуть у Львові, де виграє Садовий, і в Харкові, де всі шанси має Кернес.

«Також, можливо, у Вінниці, Житомирі та деяких містах обласного, районного підпорядкування, як Олександрія, наприклад», – аналізує Бортник.

Щодо Одеси, то якби Ківалов знявся до 4 жовтня і його не було б у бюлетенях, то міг би бути й один тур, але тепер буде два.

Сезон зневіри: яку небезпеку приховує низька явка на місцевих виборах-2015?Що відбувається, коли свідомий громадянин байдужіє до самого інституту виборів? Як правило – першим дзвіночком є низька явка виборців у день голосування. Для одних кандидатів це запорука успіху, для інших – катастрофа.

«Боровик навряд чи може претендувати на другий тур. Підтримка Саакашвілі в Одесі не така вже й велика. Одеса традиційно ставиться зі скепсисом до політиків і для завоювання довіри потрібно довго працювати. До того ж, Саакашвілі демонструє, що Одеса для нього – перевалочний пункт, і це не дуже добре сприймається», – розповів Бортник.

Підсумовуючи, він зазначив, що все на цих виборах залежить від явки. Чим нижчою буде явка, тим вища ймовірність другого туру.

Нагадаємо, що стежити за ходом подій і дізнаватися про попередні результати місцевої виборчої кампанії тепер можна за допомогою онлайн-спецпроекту «ОБРАНІ».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: