Чи подешевшають імпортні товари для українців після скасування мита? Експерт

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Україна втратила вигідні ринки, які постачали імпортні товари, й скасування мита їх не поверне.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, аналізуючи інформацію про те, що Кабмін підтримав рішення Мінекономрозвитку щодо скасування додаткового імпортного збору.

«Це позитивний крок, який призведе до пожвавлення імпорту. Малоймовірно, що це призведе до зменшення цін, але принаймні стримає їх підвищення. Не можна вважати, що це революційна подія. Це взагалі слід було зробити давно й зняти всі валютні обмеження, тому що виробництво падає, а економіка в стагнації. Нацбанк зіграв основну скрипку в такому падінні, навіть не уряд», – розповів економіст.

На його думку, імпортний збір скасували лише зараз, тому що Нацбанк сам не приймає рішень, не відчуває економіку й зважає на МВФ, а МВФ зараз не проти.

«Щодо цін та товарів, то миттєвого пожвавлення не буде, тому що вже дуже багато бізнесу збанкрутувало й ми втратили вигідні ринки, з яких постачали імпортні товари, саме через ці обмеження. Головне, щоб після пожвавлення імпорту почалося покращення ситуації з експортом, а для цього слід запустити процес кредитування. Без цього зростання імпорт нам не потрібен. Нам потрібно, щоб зросло виробництво та експорт», – аналізує Олександр Савченко.

Також аналітик Олександр Жолудь зазначив, що наразі СОТ вимагає, щоб ті тарифи, які збираються на якусь частину продукції, не призводили до дискримінації певних виробників.

«Більшість країн розуміють, що Україна в складній ситуації, але також розуміють, що якщо Україна не виконує зобв'язань як член СОТ, то потрібно почати запроваджувати певні обмеження. У такому разі, український експорт страждатиме. Отже, ті додаткові кошти, які переходять від цього імпортного мита, не такі значні, щоб ризикувати падінням експорту та мати проблеми з СОТ. Саме тому зараз Україні краще позбутися імпортного мита», – пояснює Олександр Жолудь.

Нагадаємо, наприкінці минулого року Верховна Рада запровадила додатковий імпортний збір 5 і 10%. Додатковий імпортний збір запровадили як особливий вид мита в розумінні Митного кодексу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: