Політичні партії бояться публічно обіцяти боротися з корупцією в місцевих радах

Читать на русском
Більшість політичних партій обережні у своїх обіцянках щодо запровадження антикорупційних норм у місцевих радах, які вони сформують після виборів 25 жовтня.

Більшість політичних партій обережні у своїх обіцянках щодо запровадження антикорупційних норм у місцевих радах, які вони сформують після виборів 25 жовтня.

Такі результати роботи з представниками найбільших політичних партій оприлюднили у Всеукраїнській коаліції «Прозорі ради», інформує «Слово і Діло».

Серед усіх партій, до яких звернулися представники «Прозорих рад», на всеукраїнському рівні підтримати зміни про запровадження у місцевих радах важливих антикорупційних норм погодилися «Самопоміч», «УКРОП», «Сила людей», «Демократичний Альянс», «Народний контроль» та «Громадянська позиція». Натомість Меморандум про запровадження в місцевих радах 21 запропонованої «Прозорими радами» антикорупційної інціативи, більшість із яких грубо порушувалися депутатами попередніх скликань, відмовилися підписувати «БПП «Солідарність», «Батьківщина», «Радикальна партія», «Опозиційний блок».

«У 2014-2015 роках Верховна Рада ухвалила низку важливих антикорупційних законів, які направлені на протидію корупції на місцях. Проте в самих місцевих радах ці норми так і не запрацювали – депутати міськ- та облрад саботують їх впровадження. Тому для нас важливо до виборів отримати публічну обіцянку від партій та кандидатів, що норми будуть впроваджені, а ради стануть менш корумпованими й прозорішими», – зазначив координатор кампанії, політичний аналітик Віктор Таран.

Терпець увірвався: чи допоможе тиск з боку США нарешті розпочати реформування ГПУ?Останнім часом прізвище генпрокурора Віктора Шокіна, як правило, лунає не в контексті розкриття резонансних злочинів у сфері боротьби із корупцією, а навпаки – як символ бездіяльності та втрачених можливостей.

Активісти уточнюють, що запропонований до підписання Меморандум стосувався норм щодо виконання 6 Законів України: «Про місцеве самоврядування», «Про доступ до публічної інформації», «Про статус депутатів місцевих рад», «Про запобігання корупції», «Про здійснення державних закупівель», «Про забезпечення рівних прав і можливостей жінок та дітей» в частинах доступу громадян на засідання міської ради, її комітетів, комісій, оприлюднення рішень сесії ради, виконкому, порядку публікації проектів рішень, порядку звітування депутатів перед громадою, порядку запобігання конфлікту інтересів, механізму ініціювання громадських слухань, місцевої ініціативи і т. д.

Найбільш активну підтримку на рівні обласних осередків партій виказали «Самопоміч», «Батьківщина», «Народний контроль», «Демократичний Альянс» та «Сила людей», на рівні обласних центрів – «ДемАльянс», «Самопоміч» та «УКРОП».

Нагадаємо, як з'ясувало «Слово і Діло», міністр юстиції України Павло Петренко так і не дотримав слова щодо обрання у вересні членів Нацагентства з питань запобігання корупції.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: