Україна має в односторонньому порядку оголосити мораторій на виплату боргу РФ – експерт

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

Питання про виплату російського боргу має вирішуватись на рівні Президента, а не Міністерства фінансів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова Комітету економістів України Андрій Новак, аналізуючи можливі рішення щодо виплати боргу Росії в $3 млрд в контексті останніх переговорів у Парижі.

«Повернення боргу, який свого часу брала попередня влада, – це не питання міністра фінансів, а на сьогодні є питанням рівня Глави держави. Україна має ставити політичне питання про те, що в односторонньому порядку потрібно оголосити мораторій на виплату боргу Росії до повного виведення російських військ з Донбасу та Криму», – переконаний спеціаліст.

На його думку, лише після повернення статус-кво можна повертатись до економічних та фінансових відносин.

Яресько обіцяє реструктуризувати держборгСказано 25 квітня 2015 р.Статус обіцянки: Виконано

«Але таке питання має ставитись в контексті прямої російської військової агресії й, відповідно, це рівень не Міністерства фінансів, а Глави держави, який до того ж є і Головнокомандувачем. Яресько в Перу має передати постановку питання про мораторій міністру фінансів РФ. Якщо будуть обговорюватися інші варіанти, то це фактично державна зрада, тому що не можна платити гроші країні-агресору», – пояснює Андрій Новак.

Зазначимо, раніше Президент України Петро Порошенко заявляв, що вважає кредит у 3 млрд доларів хабарем Януковичу від Кремля. Як відомо, РФ вимагає виплати боргу до кінця поточного року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: